belgvekster-beskytter-mot-hjerte-og-karsykdommer

Er erter en miljøvennlig og bærekraftig proteinkilde? Tilman og Clark, 2014 – Danmarks kostråd 2021

Erter er en spesielt bærekraftig og miljøvennlig kilde til åprotein,. Også andre belgvekster, samt rotgrønnsaker og havre er mer bærekraftig og miljøvennlig enn kjøtt og meieirprodukter. Både nye og eldre forskning og vitenskapelige oppsummeringer konkluderer med dette.

Det er på tide å spise grønt, oppfordrer studien Global diets link environmental sustainability and human health,  David Tilman & Michael Clark, publisert online i Nature, 2014 Figure 1 viser tydelig at belgvekster er den mest miljøvennlige kilden til protein. Forfatterne skriver også at det blir bedre både for miljøet og meneskene hvis befolkningen spiser mer plantebasert.

tilman-clark-Nature-2014
Global diets link environmental sustainability and human health, David Tilman & Michael Clark

Siterer abstracts fra artikkelen

“Diets link environmental and human health. Rising incomes and urbanization are driving a global dietary transition in which traditional diets are replaced by diets higher in refined sugars, refined fats, oils and meats. By 2050 these dietary trends, if unchecked, would be a major contributor to an estimated 80 per cent increase in global agricultural greenhouse gas emissions from food production and to global land clearing.

Moreover, these dietary shifts are greatly increasing the incidence of type II diabetes, coronary heart disease and other chronic non-communicable diseases that lower global life expectancies. Alternative diets that offer substantial health benefits could, if widely adopted, reduce global agricultural greenhouse gas emissions, reduce land clearing and resultant species extinctions, and help prevent such diet-related chronic non-communicable diseases. The implementation of dietary solutions to the tightly linked diet–environment–health trilemma is a global challenge, and opportunity, of great environmental and public health importance.”

Last ned podcast her  http://www.nature.com/multimedia/podcast/nature/v515/n7526/nature-2014-11-13.mp3

Også en berømt studie fra Oxford, Springmann 2016, konkluderer med at erter og annen plantekost er mer miljøvennlig og sunnere enn kosthold basert på kjøtt og meieri. Presentasjonen om økt matproduksjon i Norge med lavere utslipp av klimagasser, ved Norges fremste landbruksforsker Arne Grønlund, kan du laste ned her

Både NIBIO, Nofima, NMBU og regjeringen har utredet hva slags proteinkilder som er mest miljøvennlige og bærekraftige

Siden den tid kom mange studier som konkluderer med det samme, noe som også gjelder Norge. Danmarks nye kostråd fra 2021 oppfordrer til betydelig kjøttkutt og til å spise mer belgvektster – erter, bønner og linser. Prosjektet Plantevekst gir hjelp til omlegging til et grønnere kosthold  Dette spørsmålet er godt utredet av flere instanser, og det vises til følgende utredninger og rapporter:

Belgvekster er den mest miljøvennlige kilden til protein
Belgvekster er den mest miljøvennlige og bærekraftige kilden til protein

Nok protein selv med halvert kjøttinntak i Norge – nordmenn spiser allerede for mye protein

Det er fullstendig trygt å halvere kjøttinntaket i norsk kosthold (for hele befolkningen) – uten å erstatte protein fra kjøtt med noe som helst – det er totalt unødvendig! Master i samfunnsernæring Nina Johansen og lege Tanja Kalchenko fra PAN Norge har et innlegg i Nationen der de avslører proteinmytene skapt av matindustrien!

Kun 27% av proteininntaket i norsk kosthold kommer fra kjøtt. I gjennomsnittet spiser nordmenn 50% mer protein enn det som er behovet (0,8 gram protein per kilo kroppsvekt/målvekt hvis man er overvektig per dag for folk flest, og opp til 1,2 gram protein per kilo kroppsvekt per dag for gravide, ammende og eldre). Kun 20% av jerninntaket i norsk kosthold kommer fra kjøtt inkludert all innmat.

Hvis man skal erstatte «tapt» protein med noe, så burde nordmenn spise mer kål og epler/bær.

Mange norske ettåringer spiser helseskadelig mye protein, noe som kan gi økt risiko for overvekt senere i livet. 70% av nordmenn er overvektige, og dette er et helseproblem. Les hele innlegget som er publisert i Nationen 5. februar 2021

Kan man spise mindre kjøtt, mer plantekost og fisk, og samtidig dekke proteinbehovet med norsk mat?

Samtlige fagpanel innen helse og klima oppfordrer til å spise mindre kjøtt, mindre dyrefett og mer plantekost. Dette er både sunt og bærekraftig. Nye kostråd fra Danmark anbefaler nå å ikke spise mer enn 350 gram kjøtt per uke, samt å spise 100 gram kokte belgvekster per dag. Dette er ikke noe nytt, og utredninger ved flere instanser viser at dyrkning av norsk plantekost kan mangedobles og at redusert kjøttforbruk vil samtidig gi helse- og klimagevinster.

Les mer om et sunt og bærekraftig kosthold i Norge: erter, raps, grove grønnsaker

Leave a Reply

%d bloggers like this: