Bearbeidet kjøtt gir kreft – ingen små mengder er trygge

Bearbeidet kjøtt som pølser, kjøttpålegg fra butikk o.l. øker tisiko for kreft i tykktarm

Rapporten til Verdens helseorganisasjon om bearbeidet kjøtt og kreft fra 2015 har skapt mye debatt. WHO konkluderte med overbevisende vitenskapelig dokumentasjon for at bearbeidet kjøtt, både av rødt kjøtt og av hvitt kjøtt, øker risiko for kreft i tykktarm, den hyppigste kreftformen i Vesten inkludert i Norge. Men kunnskapen i rapporten er på ingen måte noe nytt. i 2021 går blant annet Danmarks myndigheter for ytterligere reduksjon av kjøttinntaket, og Belgias kostråd har plassert bearbeidet kjøtt o kategorien junk-food.

Rapporten er bare toppen av isfjellet, fordi bearbeidet kjøtt, også i veldig små mengder, ikke bare øker risikoen for kreft, og ikke bare for kreft i tykktarm. Bearbeidet kjøtt er linket til kreft i flere organer. Bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt kan også øke risikoen for overvekt, fedme, hjerte- og karsykdom og diabetes type to. Motsatt har et kjøttfritt kosthold mange dokumenterte helsefordeler.

Tidligere har flere store kreftforskningsorganisasjoner sagt klart og tydelig i sine kostråd til befolkningen: «Avoid processed meats». Nå kommer denne oppfordringen både fra Kreftforeningen og andre store norske pasientforeninger. I Norge kommer 50 % av kjøttinntaket i form av bearbeidet kjøtt, og statens matpolitikk og landbrukspolitikk, der kjøttindistrieide pr-byrå Matprat eksisterer og fungere rmed hjemmel i norsk lov – omsetningsloven, er problemet. Les også: Lavere risiko for tarmkreft med vegetarisk kosthold

Hva er bearbeidet kjøtt?

Det er i praksis alle ferdigprodukter av både rødt og bearbeidet kjøtt som finnes i butikker, som følgende:

  • pålegg, både mager og fett, av storfe eller kylling,
  • bacon, også magrere variant,
  • pølser, uansett om det er kyllingpølse eller svinepølse eller storfepølse. Jo mer salt og mettet fett, desto mer usunt i tillegg til den kreftfremkallende effekten
  • leverpostei,
  • kjøttkaker, medisterkaker,
  • kyllingnuggets,
  • Blodpudding, lungemos, leverpostei,
  • rå kjøttdeig hvis det er tilsatt salt,
  • kjøttdeigprodukter.

Alt kjøtt som enten er tilsatt salt, natriumnitritt eller -nitratt, eller som er røykt, regnes som bearbeidet. Det gjelder også noen andre typer industriell bearbeiding som øker holdbarheten. Hjemmelagede kjøttretter regnes ikke som bearbeidet.

Oppsummeringen til WHO betegner i praksis alle ferdigprodukter av kjøtt som bearbeidet kjøtt. Rødt kjøtt er kjøtt til alle pattedyr:

«Red meat refers to unprocessed mammalian muscle meat—for example, beef, veal, pork, lamb, mutton, horse, or goat meat—including minced or frozen meat; it is usually consumed cooked.

Processed meat refers to meat that has been transformed through salting, curing, fermentation, smoking, or other processes to enhance fl avour or improve preservation. Most processed meats contain pork or beef, but might also contain other red meats, poultry, off al (eg, liver), or meat byproducts such as blood.»

Årsakssammenhengen er overbevisende, siden det er konsekvent/konsistent sammenheng mellom tarmkreft og ferdigprodukter av kjøtt:

«On the basis of the large amount of data and the consistent associations of colorectal cancer with consumption of processed meat across studies in different populations, which make chance, bias, and confounding unlikely as explanations, a majority of the Working Group concluded that there is sufficient evidence in human beings for the carcinogenicity of the consumption of processed meat.»

Les mer hva WHO og WCRF mener om rødt og bearbeidet kjøtt og sjekk kildene her

Det er spesielt trist at opplysningskontoret for egg og kjøtt, eller matprat.no, bagatelliserer ovennevnte. Det er staten som i dag pålegger norske bønder til å betale omsetningsavgift (noe som i praksis blir omtrent 80 millioner kroner per år, de siste par årene) til å drive generisk egg- og kjøttreklame gjennom det såkalte opplysningskontoret. Les mer om dette her

En stor kunnskapsoppsummering fra 2014,  NNR-2012 – Nordiske ernæringsanbefalinger, utført i regi av Nordisk ministerråd, har konkludert med følgende når det gjelder bearbeidet kjøtt (1):

“There is strong epidemiological evidence that high consumption of processed meat increases the risk of colorectal cancer, type-2 diabetes, obesity, and coronary heart disease. Similar, but weaker, associations have been observed for red meat.»

Hør på faginstitusjonene – UNNGÅ bearbeidet kjøtt helt

Fire store autoriteter, tre verdens største kreftforskningsorganisasjoner (Verdens stiftelse for kreftforskning, Amerikansk institutt for kreftforskning og Internasjonal kreftforskningsbyrå under WHO) og Harvard Universitet, fraråder å spise bearbeidet kjøtt overhodet. De har utarbeidet sine egne kostholdsråd for befolkningen og har tatt standpunkt. De sier at ferdigprodukter av kjøtt (både rødt og hvitt) bør unngås, selv i små mengder på regelmessig grunnlag. De bruker engelske ordet AVOID. Det handler altså ikke om mengde eller ”alt med måte”.

Kreftforeningen skriver på sine nettsider om kosthold og kreftforebygging:

«Begrense mengden rødt kjøtt og unngå bearbeidede kjøttprodukter som bacon, kjøttdeig og pølser, så langt det er mulig. Hvis du spiser kjøtt, er det best å velge hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt.»

Også Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, LHL, gir samme oppfordring til publikum: LHL skriver følgende i sine forebyggende kostholdsråd:

«Begrens inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt. Mindre enn 500 gram per uke, og så lite bearbeidet kjøtt som mulig.» «Spis mest mulig plantebasert mat. Fem eller flere porsjoner frukt og grønt, grove kornprodukter og/eller belgvekster. Begrens inntaket av raffinerte kornprodukter. «

Nasjonalforeningen for folkehelse om bearbeidet kjøtt:

«Spis mindre kjøtt, og sjelden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.»

Advarselen mot ferdigprodukter av kjøtt kommer også fra fire anerkjente fagpaneler, i deres kostholdsråd:

Worlds Cancer Research Fund, WCRF (:Lenke er herhttp://www.wcrf.org/int/research-we-fund/cancer-prevention-recommendations/animal-foods)

«Limit consumption of red meats (such as beef, pork and lamb) and avoid processed meats.»

International Agency for Research on Cancer, European Code Against cancer (IARC er WHOs og FNs samarbeidsorganisasjon mot kreft) (Lenke er her http://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/en/):

«Avoid processed meat; limit red meat…»

 American Institute for Cancer Research (lenke er her og herhttp://www.aicr.org/enews/2014/08-august/faq-processed-meat-and.html  oghttp://www.aicr.org/reduce-your-cancer-risk/recommendations-for-cancer-prevention/recommendations_05_red_meat.html)

“Research suggests that regularly eating even small amounts of cold cuts, bacon, sausage and hot dogs increase colorectal cancer risk, which is why AICR recommends avoiding these foods, except for special occasions.»

 Harvard School of Public Health, Healthy Eating Plate (Lenke er her http://www.health.harvard.edu/healthy-eating-plate)

«..avoid bacon, cold cuts, an other processed meats»

Hvor mye bearbeidet kjøtt er trygt? Ingen trygg nedre grense

Det finnes ingen trygg mengde bearbeidet kjøtt som ikke øker risikoen for kreft. Tidligere har flere store kreftforskningsorganisasjoner sagt klart og tydelig i sine kostråd til befolkningen: «Avoid processed meats». Men både Kreftforeningen, norske helsemyndigheter og Helsedirektoratet ignorerer denne advarselen.

Cancer Research UK, en stor britisk non-profitt kreftforskningsorganisasjon,  sier dette på sine nettsider i dette innlegget:

«So how much is a ‘sensible’ amount of meat? This is a much trickier question to answer. The evidence so far doesn’t point to a particular amount that’s, in terms of cancer risk, likely to be ‘too much’. All we can say is that on the whole, the risk is lower the less you eat.»

Plantebasert kosthold kan forebygge noen typer kreft og livsstilssykdommer

Det er mye forskning som viser at kjøttfritt kosthold eller kosthold med lite kjøtt har flere helsefordeler. Det er overbevisende årsakssammenheng mellom vegetarisk kosthold (uavhengig av andre livsstilsfaktorer som blant annet fysisk aktivitet og røyking) og risiko for å dø av hjerteinfarkt, les mer om helsefordeler ved plantebasert kosthold her De sunneste kostholdstypene vi kjenner til er enten kjøttfrie eller inneholder veldig lite kjøtt, som f. eks. middelhavskosthold.

Dette er godt dokumentert og anerkjent av blant annet Helsedirektoratet og Nordisk ministerråd. Helsedirektoratet har sagt at «Vegetarkost er forbundet med lavere risiko for blant annet overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft.”

Det er heller ikke ernæringsmessig problem å kutte ut kjøtt fra sitt kosthold. Det er anerkjent, blant annet av Helsedirektoratet, at «En balansert og variert vegetarkost egner seg for folk i alle livsfaser, inkludert under svangerskap, ved amming, i spedbarnsperioden, for barn og unge og for idrettsutøvere.” Kjøtt kan med fordel erstattes av belgvekster – bønner erter og linser, disse gir både mye næring men er også rike på flere helsefremmende plantestoffer som verken kjøtt, kylling eller fisk har.

Mange er ikke vant til kjøttfritt kosthold. Dette problemmet kan enkelt løses ved omdirigering av markedsføringsbudsjettet. Myndighetene kan redusere markedsføringsbudsjettet til Opplysningskontoret for egg og kjøtt (det er nettopp staten som pålegger norske bønder til å betale inn omsetningsavgiften, slik at pengene brukes på markedsføring av kjøtt, noe som per i dag utgjør 75 millioner norske kroner per år) og bruke penger på å fremme belgvekster, grønnsaker, frukt og fullkorn.

Myndighetene bør ha tiltak for å unngå bearbeidet kjøtt

Dette er råd for befolkningen. For at kreftforebygging skal være vellykket, bør individuelle tiltak støttes av myndighetenes politikk og tiltak. Hva gjør norske helsemyndigheter for at det skal være enklere for oss å unngå bearbeidet kjøtt? OptimaltKosthold.no har følgende forslag:

  • Forby reklame av bearbeidet kjøtt
  • Kutte ned på subsidiene som brukes til å produsere kjøtt
  • Opplyse om plantebaserte matvarer som mandelsmør, økologisk peanøttsmør, hummus og andre typer pålegg
  • Satse på produksjon av frosne plantebaserte produkter som «kjøttkaker» og «burgere» laget av erter, bønner og grønnsaker
  • Opplyse om at man fint kan dekke behovet for bl.a. protein og jern uten kjøtt

Sitert International Agency for Research on Cancer: European Code Against cancer (Lenke):

«Successful cancer prevention requires these individual actions to be supported by governmental policies and actions.»

Les også en dyptgående artikkel om norsk ernærignspolitikk, omsetningsloven og kjøttpolitikkhttp://www.vl.no/2.627/propaganda-mot-kostholdsr%C3%A5d-1.71188

Bearbeidet kjøtt kan gi kreft i urinblære

En studiesammenfatning (meta-analyse) publisert i International Journal of Clinical and Experimental Medicine viser en positiv korrelasjon mellom inntak av bearbeidet kjøtt og risiko for å bli rammet av urinblærekreft. Forskerne sammenfattet resultater fra 14 studier av rødt kjøtt (totalt 9084 tilfeller av kreft i urinblæren) og 11 studier av bearbeidet kjøtt (totalt 7562 tilfeller av kreft i urinblæren) med tilsammen 1 558 848 personer.

Studieforfatterne fant gjennomsnittlig 22 prosent økt risiko for blærekreft hos dem som spiste mye bearbeidet kjøtt. Når det gjelder studier fra USA fant studieforfatterne økt risiko for å bli rammet av urinblærekreftbåde både hos dem som spiste mer bearbeidet kjøtt og hos dem som spiste mer rødt kjøtt. Link til studien, både abstracts og hele studien, er tilgjengelig her   (Fei Li, Shengli An, Lina Hou, Pengliang Chen, Chengyong Lei, Wanlong Tan. Red and processed meat intake and risk of bladder cancer: a meta-analysis. Int J Clin Exp Med 2014;7(8):2100-2110)

Urinblærekreft er fjerde hyppigste kreftformen hos menn og åttende hyppigste kreftformen hos kvinner. Både forekomst og dødelighet av kreft i urinblæren har økt mye siden 1970, spesielt hos menn. Forekomst av urinblærekreft rammer hovedsakelig mennesker eldre enn 60 år. En viktig risikofaktor for å utvikle blærekreft er røyking. Forekomsten av kreft i urinblæren øker betydelig etter fylte 60 år. Les mer om kreft i urinblære på Oncolex sine nettsider

Mennesker som spiser mer rødt og bearbeidet kjøtt har høyere risiko for blærekreft, i henhold til en annen metaanalyse av svenske forskere publisert i tidsskriftet European Journal of Nutrition. Forskerne samlet data fra fem kohortstudier og åtte kasus-kontroll studier med totalt over en million deltakere.

Sammenstilling av studiene viste at for hver 50 gram bearbeidet kjøtt (som i praksis er alle ferdigprodukter av kjøtt, både hvitt og rødt) forbrukt daglig så økte risiko for blærekreft med 20%. For rødt kjøtt ble sammenhengen sett bare i kasus-kontrollstudier, som viste en 51% økt risiko for blærekreft for hver 100 gram rødt kjøtt som var inntatt.

«Results
Five cohort studies with 3262 cases and 1,038,787 participants and 8 cases–control studies with 7009 cases and 27,240 participants met the inclusion criteria. Red meat was linearly associated with bladder cancer risk in case–control studies, with a pooled RR of 1.51 (95% confidence interval (CI) 1.13, 2.02) for every 100 g increase per day, while no association was observed among cohort studies (P heterogeneity across study design = 0.02). Based on both case–control and cohort studies, the pooled relative risk (RR) for every 50 g increase of processed meat per day was 1.20 (95% CI 1.06, 1.37) (P heterogeneity across study design = 0.22).
Conclusions
This meta-analysis suggests that processed meat may be positively associated with bladder cancer risk. A positive association between red meat and risk of bladder cancer was observed only in case–control studies, while no association was observe in prospective studies.»

Link til studien er tilgjengelig her.

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: