Maratonløp på vegankost: Intervju med ultramaratonløper Sondre Amdahl i DN Aktiv

Verken kjøtt, egg, meieriprodukter eller fisk er nødvendig for å oppnå gode treningsresultater.
Verken kjøtt, egg, meieriprodukter eller fisk er nødvendig for å oppnå gode treningsresultater. Sunn plantekost gir nok næring og bidrar til bedre restitusjon. Dessverre er noen fagpersoner dårlig opdatert

DN Aktiv har intervjuet en ultramaratonløper Sondre Amdahl  som har oppnådd svært gode resultater på plantebasert kosthold. Les hele artikkelen her  Listen over idrettsutøvere som er veganere og vegetarianere er lang. Forskning viser både at plantebasert kosthold er næringsmessig adekvat og bidrar til bedre restitusjon både ved styrketrening og utholdenhetstrening, noe Amdal er et godt eksempel på.

Sondre Amdahl får invitasjoner fra ulike verdenshjørner til ultraløp som ofte kan vare rundt et døgn eller mer, skriver journalist Nils Christian Mangelrød. For fem år siden kuttet Amdahl ut kjøtt og fisk, og for to og halvt år også egg og meieriprodukter. Gjennomsnittlig løper han 100 kilometer per uke, og har deltatt i mange løp på over 100 kilometer.

Noen norrske ernæringsfysiologer vil ikke oppdatere seg om trening og vegetarkosthold

Det er dessverre fortsatt flere fagpersoner (bl.a. Olympiatoppens fagsjef for ernæring, Ina Garthe og klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius som er intervjuet i artikkelen i rollen som eksperter) som ikke vil oppdatere seg på ny kunnskap om plantebasert kosthold. Disse sier bl.a. følgende: “Jeg stiller spørsmål ved om de får i seg nok energi og klarer å restituere seg ordentlig” (CB) og “Risikoen for mangelsykdommer er høy dersom denne dietten opprettholdes over tid” (IG). Plantebasert kosthold er heller ikke noen diett, i motsetning til det Ina Garthe skriver (hvis sitert riktig da). Det er pinlig at fagpersoner innen ernæring ikke har satt seg inn i kunnskap om plantebasert kosthold. En god artikel om restitusjon på vegetarisk kost er her

Vegetarkostold er velegnet for idrettsutøvere – bred faglig enighet

Verdens største forening for ernæringsfysiologer Academy of Nutrition and Dietetics har for lenge siden uttalt at et riktig sammensatt vegetarkosthold er ernæringsmessig fullverdig og velegnet i alle livets faser, inkludert gravide og spedbarn, samt for idrettsutøvere. Både Helsedirektoratet og svenske myndigheter har anerkjent dette for noen år siden.

Man kan få inntrykk at verken Cathrine Borchsenius eller Ina Garthe har lest de siste årenes forskning eller brukt kostholdsplanleggeren.no for å lage kostholdsplan for idrettsutøvere på vegansk kosthold. Begge holder seg fast ved den gamle kunnskapen fra forrige årtusen, omtrent fra 1980-tallet.

Slik setter du sammen vegetarkosthold og beregner næringsstoffinntaket

Norske og svenske idrettsutøvere på vegetarkost

Pernilla Berg er svensk maratonløper, ernæringsfysiolog (nutrisjonist) og dr.med. Hun var vært veganer i mange år og vunnet flere første of andre plasser i ulike maratonløp. Norske Vegetarløperen Hilde Valbjørn Hagelin har en blogg der hun samlet en god del info/forskning . Pernilla Berg er hennes veileder mtp. ernæring – les mer her

En faglig rådgiver til foreningen Helsepersonell for plantebasert kosthold Lars T. Fadnes har samlet en del info her om plantebasert kosthold og trening her  Fadnes har vært med på å utarbeide Helsedirektoratets nye kostråd for veganere og vegetarianere.

%d bloggers like this: