Har du sett filmen The Game Changers som nå er tilgjengelig på Netflix? Dokumentaren handler om idrettsutøvere i verdensklasse innen kampsport og vektløfting som la om til vegansk/plantebasert kosthold og oppnådde spesielt gode resultater. Tysklands sterkeste mann Patrik Baboumian er med i filmen. Det er godt dokumentert at et sunt plantebasert kosthold, inkludert vegansk, passer for alle, inkludert idrettsutøvere. Dessverre lever myter fra forrige årtusen, som for eksempel at mennesker må ha kjøtt for å få i seg nok protein eller bygge store muskler, fortsatt.
Her finner du en dagsmeny for deg som trener styrke eller utholdenhet
Stadig flere norske idrettsutøvere legger om til et slikt kosthold. Et plantebasert kosthold gir ikke bare nok av makro- og mikronæringsstoffer. Det er flere hundre ulike helsefremmende stoffer i mat fra planteriket som ikke finnes i mat fra dyr, og noen av disse stoffene kan også fremme gode resultater og prestasjoner ved trening. Janne Grandalen og Bjørnar Neteland er noen av dem.
Dagens Næringsliv og Bergens Tidende skrev tidligere om Bjørnar Neteland – norsk alpinist i verdensklasse som for noen år siden gikk over til plantebasert kosthold.
Bjørnar Neteland er en kjent norsk alpinist på det Norske landslaget. For over tre år siden la han om til et plantebasert kosthold, av helsemessige grunner, og er fornøyd med resultatet. Neteland er intervjuet av Bergens Tidende, der han forteller om sitt plantebaserte kosthold som han har hatt gode resultater med. Saken er publisert (dessverre bak betalingsmur) på BT og Aftenposten. Her er et utdrag fra denne saken:
«– Jeg begynte å lese bøker, testet det litt ut, og syntes det fungerte veldig godt, sier Neteland og forteller at alpinlandslaget skal ha vegantaco en gang i uken gjennom sommeren:
– Jeg har hatt en liten positiv eller negativ innflytelse alt etter hvordan man ser det, sier alpinisten spøkefullt.
Årsaken til at han valgte å endre kostholdet, var at han i årene før 2015 slet med hyppig sykdom. Da influensa og forkjølelse til stadighet returnerte, bestemte bergenseren seg for å ta grep.
Sesongen etter at han la om kostholdet i 2015, vant han europacupen sammenlagt og leverte sine beste resultater hittil i karrieren.»
NRK omtalte suksessen fra 2016 her :
«Alpinist Bjørnar Neteland (24) fra Bergen imponerte med å vinne europacupen sammenlagt i vinter. Belønningen er fast plass på verdenscuplaget sammen med Svindal og Jansrud.»
Neteland bekrefter det at omlegging til plantebasert kosthold har vært positivt og ga suksess, i mail til Hepla (les mer på hepla.no her) :
«Veldig fin erfaring med dette, og har hatt stor suksess.»
Det er en utbredt myte at animalske produkter er nødvendige for å få et godt treningsutbytte eller gode treningsprestasjoner, og stadig fler toppidrettsutøvere velger et plantebasert kosthold for å få bedre resultater. Det finnes etterhvert mange eksempler på idrettsutøvere som sverger til en plantebasert kost
Hva bør man tenke på på kostholdsfronten?
Protein. Det er viktig å vite litt om hva som er gode proteinkilder: bønner, linser, erter, korn, nøtter og soyaprodukter (som for eksempel tofu). Man trenger ikke kombinere disse i samme måltid som mange tror, men bør variere mellom de enkelte proteinkildene hver dag for å få en god aminosyreprofil, altså for å få nok av de såkalte essensielle aminosyrene. Les mer om planteprotein her
Energi. Når man trener hardt trenger man mer energi og det er viktig å spise tilstrekkelig mengde mat. Et vegetarisk kosthold inneholder generelt mindre fett, og dermed noe færre kalorier enn et kosthold som inkluderer animalske produkter. Mange opplever derfor at de bør spise litt større mengder enn tidligere. Inkluder gode fettkilder som vegetabilske oljer (for eksempel raps og oliven) nøtter og frø for å få i deg de gunstige fettsyrene. Gode energigivende karbohydratkilder er kornprodukter (som havregryn, kornblandinger og brød), ris, pasta, poteter, frukt og fruktjuice. Grønnsaker er bra, men inneholder generelt mindre kalorier enn de mer stivelsesrike matvarene og frukt.
Jern. Behovet for jern øker ofte noe ved trening og spesielt ved langdistanseløping. Spesielt jernrike matvarer er belgvekster, korn (brød og gryn) og grønnsaker (spesielt mørkegrønne bladgrønnsaker som persille og grønnkål). Det finnes også jern i tørket frukt, frø og mørk sjokolade. Dersom man mistenker jernmangel må man oppsøke lege for undersøkelse og eventuelt jerntilskudd. Det er ingen nytte å «spise seg opp» på jern når en mangel først har oppstått.