Nordmenn bør spise mindre egg! Egg påvirker kolesterolverdier i blodet

Nordmenn bør spise mindre egg! Mange nordmenn har kjente og ukjente risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, og bør dermed begrense, eller i det minste være bevisst på, hvor mye egg de spiser. Egg og ultraprosesserte eggprodukter er tilsatt mange produkter – som kjeks, bakst, kaker, gratenger, postei osv. Dette bør man tenke på når man vurderer hvor mye egg man spiser i løper av en uke.

Det kom en bra artikkel i Aftenposten om egg-og-helse-temaet 18. oktober 2019. Dessverre er artikkelen bak betalingsmur, men i korte trekk, ble fagpersonell ved Folkehelseinstituttet og Lipidklinikken ved Oslo Universitetssykehus intervjuet. Egg/kolesterol fra kosten påvirker kolesterolverdier i blodet, noe som kan være uheldig hvis man spiser for mye egg – for dem som har tilbøyelighet til det eller har risikofaktorer for sykdom. Egg kan fortsatt være en del av kosten for befolkningen i gjennomsnittet, men det er viktig med bevisstheten rundt dette.

Mange studier viser at egg øker risiko for hjerte- og karsykdom hos dem som har diabetes og andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom (alder, kjønn, høyt kolesterol, åreforkalkning, arvelig belastning – altså noe som gjelder ganske stor andel av befolkningen). Sist i mars 2019 uttalte Klepp til NRK at egginntaket ikke burde øke, men heller reduseres til det det var for 10 – 15 år siden – altså reduseres betydelig, omtrent halveres. Også Harvard universitet og myndigheter i flere land råder forsiktighet med egg for mange. Flere lenker om egg og helse finnes på nettsiden hepla.no her

Til tross for det så kommer eggindistrien stadig med forvirrende utsagn. Eggindustriens pr-organ Opplysningskontoret for egg og kjøtt, som driver med generisk, målrettet reklame for egg og kjøtt, har til og med en egen plan for hvordan markedsføre egg og eggprodukter – denne heter PROSJEKTPLAN ESKTRASATSING EGG 2017 og kan hentes via offentlig elektronisk postjournal OEP.

Sjekk tips til kolesterolsenkende og oppskrifter her

Det er også et problem når det gjelder opplysning om egg og eggforbruk, at egg, inkludert ultraprosesserte produkter av egg (eggpulver, eggeplommepulver, eggehvitepulver) tilsettes mange ulike matvarer, slik at man ikke tar disse eggene i beregning når man spiser.

I denne artikkelen valgte journalisten å intervjue riktige fagpersoner (blant annet IKKE intervjuet husdyragronom og professor ved Istitutt for husdyrfag, NMBU, med doktorgrad i kyllingfôr, Birger Svihus – i motsetning til det mange andre journalister dessverre gjør. Svihus har flere ganger brukt sin professor-tittel for å overprøve både WHO, WCRF, uten å snakke om Helsedirektoratet og Nasjonalt råd for ernæring – uten å vise til noen som helst kilder men bare tittelen sin).

Takk til Aftenposten og journalisten Amalie Nord Hagen for en bra artikkel og opplysning om helseaspektene ved egg!

Leave a Reply

%d bloggers like this: