Jernmangel – kjøtt/jernrik mat hjelper ikke

Det er feil-kjøtt-jernmangel
Det er feil å satse på kjøtt hvis du har jernmangel. Behandling med jerntabletter er den riktige løsningen. For å dekke dagsbehovet for jern med kosten med kjøtt må man spise 15 kilo kylling eller svin, eller 5 kilo biff per dag
Omtrent 10 % kvinner i fruktbar alder har jernmangel, eller lave jernlagere. Omtrent 3 % kvinner har blodmangel, eller lav blodprosent, eller hemoglobin (anemi). Dette skjer når jernlagere blir så lave at også produksjon av hemoglobin blir redusert. Jernmangel er den vanligste årsaken til anemi, såkalt jernmangelanemi. Jernmangelanemi oppstår når det er for lite jern i kroppen til å produsere nok hemoglobin.

(Det er viktig å være klar over at blodmangel kan skyldes mange andre årsaker enn jernmangel.)

Les om jern her

Norsk helseinformatikk, en privat nettside for helsepersonell, skriver følgende om årsaker til jernmangel:

Jernmangel skyldes som oftest kraftige menstruasjonsblødninger eller blødninger fra magetarm-kanalen.

Lave jernlagre hos unge kvinner skyldes som hovedregel økt tap av jern under menstruasjon, og har ikke noe med kosthold å gjøre. I motsetning til det mange tror, er det å fråtse i rødt kjøtt og andre jernrike matvarer ikke veien å gå hvis man har fått påvist lave jernlagre. Dette hjelper lite, og kan derimot forsinke en riktig behandling og i verste fall forverre tilstanden. Kjøtt, inkludert blodprodukter og innmat, bidrar kun med 20 % av jerninntaket i norsk kosthold, ifølge matportalen.no http://www.matportalen.no/kosthold_og_helse/tema/naringsstoffer/hva_bor_jeg_spise_for_aa_faa_i_meg_mer_jern

Den mest effektive måten å normalisere jernlagre på er å ta jerntabletter med store mengder jern, som for eksempel Duroferon, en til to tabletter daglig, i 4 til 8 uker. Hos kvinner med kraftige menstruasjonsblødninger bør kuren gjentas med jevne mellomrom.

Å finne årsaken til jernmangel

Første man bør gjøre når man har fått påvist lave jernlagre er å finne ut hva årsaken er. Dette er legens oppgave. I verste fall kan tilstanden skyldes kreft. Jernmangel skyldes som oftest kraftige menstruasjonsblødninger (kvinner i fruktbar alder) eller blødninger fra magetarm-kanalen (pga. magesår, kreft eller andre tilstander). Hvordan tilstanden utredes er legens oppgave å avgjøre.

Årsaker til lave jernlagre (jernmangel)

  • nedsatt tilførsel av jern,
  • økt forbruk av jern som f. eks. under vekst og graviditet
  • redusert opptak av jern
  • økt tap av jern som følge av menstruasjon, blødninger fra mage- tarmkanalen og løping

kan alle føre til at jernlagrene i kroppen reduseres eller til og med blir tomme.
Dårlig kosthold og manglende opptak av jern i tarmen er sjelden alene en tilstrekkelig årsak til jernmangelanemi. Les også: Slik øker du opptak av jern

Blant kvinner i befruktningsdyktig alder har 1/5 jernmangel og 2-3% utvikler jernmangelanemi. Hos menstruerende kvinner må behandling ofte gjentas.

Behandling av jernmangel

Duroferon er jerntabletter og inneholder 100 mg jern i en tablett – det er omtrent like mye som i 30 kg biff. Jern fra biff tas en del bedre opp enn fra Duroferon, men ikke så mye at det veier opp. Duroferon og andre jerntabletter er «harde mot magen», og kan gi luft i magen, forstoppelse eller løs mage. Aminojerntabletter er et annet alternativ. Aminojern inneholder 27 milligram jern i en tablett, er noe mildere for magen, og tas noe bedre opp i tarmen enn Duroferon. Det kan ta lengre tid for jernlagre å fylle seg med Aminojern enn med Duroferon. For de som ikke tåler aminojern kan Floradix med jern være et alternativ.

Det er lurt å ta en blodprøve etter jerntablettkuren.

Har man store menstruasjoner, kan fastlegen hjelpe til å finne primærårsaken og eventuelt behandle denne. Les mer om menoragi på Helsedirektoratets nettsider

Jernmangel og trening

Mye jogging kan også redusere jernlagre, fordi røde blodlegemer blir ødelagt når foten treffer bakken. Løsningen her er samme – ta jerntabletter inntil jernlagre har normalisert seg. Å slutte å løpe er ikke en god løsning, fordi fysisk aktivitet har en rekke helsefordeler.

Kilder til jern i kosten

Bønner, linser, erter og fullkorn er alle gode kilder til jern i maten. Vitaimn C og organiske syrer som finnes i frukt, bær og grønnsaker fremmer opptaket av jern. Melk, egg, kaffe, te, sjokolade og rødvin hemmer opptaket av jern, derfor er det lurt å vente en time etter matinntak med te eller kaffe.

Vokser det nok jernrike matavrer på norsk jord? Les mer her: Mindre norsk kjøttproduksjon vil gi mer mat og mindre utslipp  og her Mer plantekost og mindre kjøtt er bærekraftig landbruk

Hovedkilden til jern i norsk kosthold er korn og grønnsaker, og kun 20 % av herninntaket kommer fra kjøtt inkludert innmat, ifølge Helsedirektoratet/Matportalen og Norkost 3:

I gjennomsnittskosten er følgende matvaregrupper de største jernkildene: kornvarer ca 30 %, kjøtt, blod og innmat ca 20 %, grønnsaker, frukt, bær og poteter ca 15 % og egg 5 %.

Jern fra kjøtt kan være helseskadelig

Det finnes mye forskning som forbinder rødt kjøtt med flere sykdommer. Her er det flere foreslåtte mekanismer, og hem-jern, jernformen som finnes i kjøtt, er en av flere mulige stoffer som kan øke risiko for sykdom. Les også: Kjøtt og kreft

Jernmangel er ikke hyppigere hos veganere og vegetarianere enn hos kjøttspisere

Sjekk kildene om jern og andre næringsstoffer i plantebasert kosthold her, bl.a. om jern og om at jernmangel er ikke hyppigere hos veganere enn hos omnivåre:

Craig WJ, Mangels AR; American Dietetic Association. Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J Am Diet Assoc. 2009 Jul;109(7):1266-82. PubMed PMID: 19562864.  Last ned pdf her

«Incidence of iron-deficiency anemia among vegetarians is similar to that of nonvegetarians (12,29). Although vegetarian adults have lower iron stores than nonvegetarians, their serum ferritin levels are usually within the normal range (29,30).»

Craig WJ. Iron status of vegetarians. Am J Clin Nutr. 1994 May;59(5 Suppl):1233S-1237S. Review. PubMed PMID: 8172127

«Although the iron stores of vegetarians may be reduced, the incidence of iron-deficiency anemia in vegetarians is not significantly different from that in omnivores.»
«Whereas phytates, polyphenolics, and other plant constituents found in vegetarian diets inhibit nonheme-iron absorption, vitamin C, citric acid, and other organic acids facilitate nonheme-iron absorption.»

Helsedirektoratets nettsider, Vegetarkost for barn

«Lakto-vegetarisk mat inneholder oftest mindre jern enn vegankost, fordi melk og meieriprodukter gir svært lite jern.»

Hunt JR: Bioavailability of iron, zinc, and other trace minerals from vegetarian diets. Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3 Suppl):633S-639S.

«The long-term effects of vegetarian diets on iron status are apparent from cross-sectional surveys. In these studies, meat intake is the dietary factor most commonly associated with iron status or serum ferritin (24–28).

Vegetarians, especially females, have lower iron stores, as indicated by serum ferritin (Table 2⇓) (25, 29–42). However, the results of such surveys remain consistent with the conclusion over a decade ago that “iron deficiency anemia appears to be no more prevalent among vegetarian women than among nonvegetarian women” (43, page 77), at least in Western countries. Of 3 reports of lower hemoglobin or hematocrit in vegetarians compared with nonvegetarians (Table 2⇓), the relatively high incidence of anemia in Chinese adults was twice as frequent among female vegetarians (consuming a diet rich in soy products) as nonvegetarians (39). However, US college women who consumed a lactoovovegetarian diet or mainly fish or poultry, compared with those who consumed mainly red meat as a protein source, had lower serum ferritin, hemoglobin, and hematocrit concentrations and greater iron binding capacities, but the hemoglobin and hematocrit values were in the normal range for all groups (35). Similarly, British vegetarian children with significantly lower hemoglobin concentrations compared with matched omnivores had no greater proportion with hemoglobin values less than normal (40). Thus, although several reports indicate that vegetarians in Western societies have lower iron stores and may have lower hemoglobin concentrations, they do not indicate a greater incidence of iron deficiency anemia.»

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: