Spis mer av hele planter mot leaky gut!

Begrepet «leaky gut» er nå in, og linkes til mange ulike sykdommer og plager uten en «skikkelig» diagnose. Spis tilstrekkelig med fiber, sier Harvard, og kutt ut tungt bearbeidet mat, reduser fett og sukker.

Kunnskapen om lekk tarm er ganske ny, omstridt og ikke så mye omtalt i de offentlige kostrådene, og regnes som noe alternativt og uten stor nok vitenskapelig tyngde. Uansett hva man tror og vet om leaky gut, eller lekk tarm på norsk, er det bare bra for helsen å kutte ned på bearbeidet kjøtt (50 % kjøttinntaket i Norge kommer nettopp i form av bearbeidet kjøtt), fete matvarer og mat med mye tilsatt sukker. Og det å spise mer plantebasert er et råd som uansett er bra for alle.

Les om tarmbakterienes rolle for helsen her og om sunne råvarer fra planteriket, som du kan spise mer av (og samtidig spise mindre kjøttvarer, smør, ost, potetgull og sukkertøy) her

Fiber er en form for karbohydrat som kun finnes i mat fra planteriket. Kosthold basert på hel mat fra planteriket (plant based whole foods) som bønner, linser, erter, frukt, alle slags grønnsaker, nøtter og fullkorn ser ut til å være et godt valg her og!

Harvard skriver dette:

«The best way to protect yourself from leaky gut is to invest more in your overall digestive health, he adds. This means being more attentive about following a gut-healthy diet that limits processed foods and high-fat and high-sugar foods and includes sufficient amounts of fiber. (Men older than age 50 should eat 30 daily grams of fiber, according to the USDA.)»

Les hele artikkelen om leaky gut fra Harvard her

Legg inn en kommentar