Er veganske pølser og kjøtterstatninger like usunnere som kjøttpølser og andre kjøttprodukter?

Er veganske kjøtterstatninger pølser sunnere enn kjøttprodukter?
Er veganske kjøtterstatninger sunnere enn kjøttprodukter? Ferdigprodukter av kjøtt er noen av det mest usunne du kan spise – det er ikke alle usunne stoffer som står på ingredienslisten

Er det virkelig slik at all ferdigmat er usunt? Ferdigmat kan være veldig sunn, mye sunnere enn det mange lager til middag hver dag. Spesielt ferdig vegetarmat er sunnere enn ferdig kjøttmat.Ferdigmat er en fellesbetegnelse på mange ulike typer mat, med ulik grad va bearbeiding. Ferdigvasket og pakket grønnsakssalat er ferdigmat, samt kokte bønner på boks, frosne grønnsaker, frukt og bær, usaltet peanøttsmør, pesto, olivenolje, grovt brød, tomatpasta o.l. Det er stor forskjel mellom denne ferdigmaten og kjøttpølser, bacon, hermetiske kjøttboller o.l.

Hva med pølser? Er veganske og vegetariske pølser sunnere enn kjøttpølser? De er i hvert fall mye mindre usunne enn kjøttpølser. Hvorfor? Fordi alle ferdigprodukter av kjøtt faller inn i kategorien bearbeidet kjøtt – dette er noe verdens ledende kreftforskere fraråder å spise, også i små mengder. Det er ikke bare fett og salt i pølser som er usunt. Og det er i hvert fall ikke slik at små mengder salt og karbohydrater, eller sukkerarter, i veganske og vegetariske ferdigprodukter som gjør veganske pølser, farse og andre «kjøtterstatninger» usunne.

Er veganpølser sunnere enn vanlige kjøttpølser?

Norturas kjøttdeigerstatning «Meatish» selges av Rema 1000, Meatish er laget av latinamerikansk soya som ikke er genmanipulert (GMO-fri), har lite mettet fett og høyt proteininnhold. Soyaproduktet Oumph! er et annet eksempel. Oumph er et produkt laget av isolert soyaprotein med en flere varianter av kjøttaktig smak, der noen minner om kylling.

Narvesen lanserte i november veganpølser fra Leiv Vidar. Pølsene inneholder mer protein enn tunfisk og mindre fett enn grillpølser laget av kjøtt. Men det at det er mer protein og mindre fett er langt fra den største helsefordelen ved veganske pølser fremfor kjøttpølser – det er fordi ikke alle stoffer som finnes i pølser som står på ingredienslisten. Kjøttprodukter inneholder flere typer stoffer som kan føre til kreft, spesielt til kreft i tykktarm.

Det er ikke nok å se på ingedienslisten. Kjøttprodukter inneholder flere ulike kreftfremkallende stoffer som ikke står på ingredienslisten. Altså, selv om det er like mye salt og fett i vegansk pølse som det er i kjøttpølse, er kjøttpølse likevel mer kreftfremkallende enn vegansk pølse. Også rent hvitt kjøtt inneholder kreftfremkallende stoffer når det blir stekt eller grillet.

«Sukkerarter» i kjøtterstatninger er ikke usunne

Det er noen som tror at alle karbohydrater eller alle sukkerarter er usunt. Dette er feil. Noen typer karbohydrater, som fiber og resistent stivelse, tas ikke opp i tarmen og bidrar dermed verken med kalorier eller blodsukkerstigningen. Les også: Glykemisk indeks, glykemisk belastning og plantebasert kosthold

Sukkerarter er heller ikke noe man bør unngå. Sukkerarter finnes i brokkoli, hodekål og mange andre grønnsaker, frukt og bær – er grønnsaker, frukt og bær usunne forde de inneholder sukkerarter?

Det at for eksempel vegansk pølse med chorizosmak har 6 gram karbohydrater pr. hundre gram pølse, hvorav 2,9 gram er sukkerarter, er ikke et helsemessig problem.

Sukker er ingenting i forhold til hvor helseskadelig kjøttpølser er. Kjøttpølser faller inn under kategorien bearbeidet kjøtt, noe som betyr at disse er overbevisende kreftfremkallende for mennesker. Bearbeidet kjøtt frarådes av store kreftforskningspaneler, også i små mengder, på regelmessig grunnlag. Det finnes altså veldig få ting som er mer helseskadelig enn kjøttpølser, uansett hvor mye eller lite sukker de inneholder.

Noen veganske pølser har noe høyere kaloriinhold enn magre kjøttpølser. Dette til tross er veganske pølser fortsatt sunnere. Det er bedre å få i seg 30 kalorier mer fra en vegansk pølse, og mindre fra annen mat, enn det å få i seg kreftfremkallende stoffer.

Det er altså både feil og kunnskapsløst å si at Omph er like usunt som bearbeidet kjøtt – altså kjøttpølse, kjøttdeig, kjøttkaker o.l. bare fordi det er 3 gram sukkerarter per 100 gram matvare.

WHO: Kjøttprodukter er kreftfremkallende

Verdens helseorganisasjon konkluderte i oktober 2015 at bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende (forårsaker kreft i tykktarm og endetarm), og bevisstyrken her er like stor som for tobakk og asbest, mens rødt kjøtt er sannsynlig kreftfremkallende:

«After thoroughly reviewing the accumulated scientific literature, a Working Group of 22 experts from 10 countries convened by the IARC Monographs Programme classified the consumption of red meat as probably carcinogenic to humans (Group 2A), based on limited evidence that the consumption of red meat causes cancer in humans and strong mechanistic evidence supporting a carcinogenic effect.»
«This association was observed mainly for colorectal cancer, but associations were also seen for pancreatic cancer and prostate cancer.»
«Processed meat was classified as carcinogenic to humans (Group 1), based on sufficient evidence in humans that the consumption of processed meat causes colorectal cancer.»
«Additionally, a positive association with the consumption of processed meat was found for stomach cancer.»
«The experts concluded that each 50 gram portion of processed meat eaten daily increases the risk of colorectal cancer by 18%»

Hva er bearbeidet kjøtt?

Oppsummeringen til WHO betegner i praksis alle ferdigprodukter av kjøtt som bearbeidet kjøtt. Rødt kjøtt er kjøtt fra alle pattedyr:

«Red meat refers to unprocessed mammalian muscle meat—for example, beef, veal, pork, lamb, mutton, horse, or goat meat—including minced or frozen meat; it is usually consumed cooked. Processed meat refers to meat that has been transformed through salting, curing, fermentation, smoking, or other processes to enhance fl avour or improve preservation. Most processed meats contain pork or beef, but might also contain other red meats, poultry, off al (eg, liver), or meat byproducts such as blood.»

Årsakssammenhengen er overbevisende, siden det er konsekvent/konsistent sammenheng mellom tarmreft og ferdigprodukter av kjøtt:

«On the basis of the large amount of data and the consistent associations of colorectal cancer with consumption of processed meat across studies in different populations, which make chance, bias, and confounding unlikely as explanations, a majority of the Working Group concluded that there is sufficient evidence in human beings for the carcinogenicity of the consumption of processed meat.»

Ledende kreftforskere advarer mot kjøttprodukter

Flere anerkjente fagpaneler fraråder å spise ferdigprodukter av kjøtt, selv i små mengder.

Worlds Cancer Research Fund, WCRF:

«Limit consumption of red meats (such as beef, pork and lamb) and avoid processed meats.»

International Agency for Research on Cancer, European Code Against cancer (IARC er WHOs kreftpanel):

«Avoid processed meat; limit red meat…»

American Institute for Cancer Research:

“Research suggests that regularly eating even small amounts of cold cuts, bacon, sausage and hot dogs increase colorectal cancer risk, which is why AICR recommends avoiding these foods, except for special occasions.»

Harvard School of Public Health, Healthy Eating Plate:

«..avoid bacon, cold cuts, an other processed meats»

Kilder:

1.Oppsummering om rødt og bearbeidet kjøtt, WHO-IACR, International Agency for Research on Cancer. Véronique Bouvard, Dana Loomis, Kathryn Z Guyton, Yann Grosse, Fatiha ElGhissassi, Lamia Benbrahim-Tallaa, Neela Guha, Heidi Mattock, Kurt Straif, International Agency for Research on Cancer Monograph Working Group. Carcinogenicity of consumption of red and processed meat. The Lancet Oncology, 2015 doi:10.1016/S1470-2045(15)00444-1. http://files.ctctcdn.com/d5b5b2f1201/018bf0fa-6da5-4c06-973c-69fce7473bd8.pdf
2.International Agency for Research on Cancer. Volume 114: Consumption of red meat and processed meat. IARC Working Group. Lyon; 6–13 September, 2015. IARC Monogr Eval Carcinog Risks Hum http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/
3.Q&A on the carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat. http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A_Vol114.pdf
4.Our Cancer Prevention Recommendations – Animal foods. Worlds Cancer Research Fund (WCRF) http://www.wcrf.org/int/research-we-fund/cancer-prevention-recommendations/animal-foods
5.European Code Against cancer. International Agency for Research on Cancer, (IARC er WHOs og FNs samarbeidsorganisasjon mot kreft) http://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/en/
6.American Institute for Cancer Research http://www.aicr.org/enews/2014/08-august/faq-processed-meat-and.html og http://www.aicr.org/learn-more-about-cancer/infographics/recommendation-on-red-and-processed-meat.html
7.Healthy Eating Plate. Harvard School of Public Health, her http://www.health.harvard.edu/healthy-eating-plate)

Skrevet av optimaltkosthold

Lege med interesse for plantebasert kosthold

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s