
I dag feirer noen, nemlig meieriindustrien over hele verden, melkedagen. Melk og meieriprodukter er ikke bare unødvendig i kosten, men bidrar også til noen sykdommer. Meieirprodukter kan øke risiko for kreft i prostata, og er den største kilden til mettet fett i kosten.
Meieirprodukter kan øker risiko for kreft i prostata, samt for å dø av sykdommen
Kreft i prostata er den hyppigste kreftformen hos menn i den vestlige verden, og hver porsjon meieriprodukter øker risikoen for å få kreft i prostata, ifølge blant annet denne metaanalysen: Melk og meieriprodukter øker risiko for prostatakreft Videre viser studiesammenfatninger at melk og meieriprodukter øker risiko for å dø av kreft i prostata, hvis man allerede har fått sykdommen: Melk øker risikoen for å dø av prostatakreft
Den største kilden til mettet fett – myndighetene råder å erstatte mettet fett med umettet
Meieriprodukter er den største kilden til mettet fett i norsk kosthold, og Helsedirektoratet, i likhet med myndigheter i mange andre land, råder å spise mindre mettet fett og erstatte mettet fett med umettet. Dette viser den nye systematiske kunnskapsgjennomgangen utført av Nasjonalt råd for ernæring
Allerede i 2011 ville ikke Nasjonalt råd for ernæring gi mengdeanbefalinger for melkedrikking, pga. de mulige helseskadelige effektene ved meieriprodukter og mettet fett.
Melk er viktig for meieirindustrien, neppe for forbrukere
Men meieriindustrien rekrutterer framtidige melkedrikkere allerede fra tidlig skolealder. Skolemelkeordning er et viktig markedsføringstiltak, skriver selve meieriindustrien
Melk er heller ikke nødvendig i kosten – både kalsium og jod, uten å snakke om protein, kan man fint få fra mange andre kilder. Les om melk, helse og ernærign her
Tine.no sier at melk inneholder en rekke næringsstoffer som kroppen vår trenger hver dag, men sier ikke at melk er totalt unødvendig, fordi alle næringsstoffene som finnes i ku-melk finnes i et variert kosthold.
Soyamelk og havremelk er gode alternativer til melk: Erstatt ku-melk med havremelk og soyamelk. Og bruk avokado på brødskive istedenfor smør
Les mer om jod og om kalsium: Jod: Jodberiket salt er den beste kilden, ihht. WHO Kalsium: havremelk, soyamelk, grønnsaker, bønner m.m.
Det er mye mer bærekraftig hvis mennesker spiser plantekost direkte, enn hvis korn og soya går gjennom melkeku for å bli til kumelk. Det at kuer er viktige for norsk selvforsyning og utnyttelse av viltvoksende gress er bare en myte. Les mer her: Bærekraftig landbruk, gressfôret kjøtt og selvforsyning
Tusen takk for en kjempe fin blogg med mye nyttig og bra informasjon. Jeg gleder meg til å følge bloggen videre. Super bra jobba!!! Du er flink 🙂