Melkedagen – meieriprodukter, kreft i prostata og mettet fett

Internasjonale melkedagen - melk øker risiko for kreft i prostata, er kilde til mettet fett og bidrar til unødvendig klimagassutslipp
1. juni er den internasjonale melkedagen – melk øker risiko for kreft i prostata, er kilde til mettet fett og bidrar til unødvendig klimagassutslipp

I dag feirer noen, nemlig meieriindustrien over hele verden, melkedagen. Melk og meieriprodukter er ikke bare unødvendig i kosten, men bidrar også til noen sykdommer. Meieirprodukter kan øke risiko for kreft i prostata, og er den største kilden til mettet fett i kosten.

Meieirprodukter kan øker risiko for kreft i prostata, samt for å dø av sykdommen

Kreft i prostata er den hyppigste kreftformen hos menn i den vestlige verden, og hver porsjon meieriprodukter øker risikoen for å få kreft i prostata, ifølge blant annet denne metaanalysen: Melk og meieriprodukter øker risiko for prostatakreft  Videre viser studiesammenfatninger at melk og meieriprodukter øker risiko for å dø av kreft i prostata, hvis man allerede har fått sykdommen: Melk øker risikoen for å dø av prostatakreft

Den største kilden til mettet fett – myndighetene råder å erstatte mettet fett med umettet

Meieriprodukter er den største kilden til mettet fett i norsk kosthold, og Helsedirektoratet, i likhet med myndigheter i mange andre land, råder å spise mindre mettet fett og erstatte mettet fett med umettet. Dette viser den nye systematiske kunnskapsgjennomgangen utført av Nasjonalt råd for ernæring

Allerede i 2011 ville ikke Nasjonalt råd for ernæring gi mengdeanbefalinger for melkedrikking, pga. de mulige helseskadelige effektene ved meieriprodukter og mettet fett.

Melk er viktig for meieirindustrien, neppe for forbrukere

Men meieriindustrien rekrutterer framtidige melkedrikkere allerede fra tidlig skolealder. Skolemelkeordning er et viktig markedsføringstiltak, skriver selve meieriindustrien

Melk er heller ikke nødvendig i kosten – både kalsium og jod, uten å snakke om protein, kan man fint få fra mange andre kilder. Les om melk, helse og ernærign her

Tine.no sier at melk inneholder en rekke næringsstoffer som kroppen vår trenger hver dag, men sier ikke at melk er totalt unødvendig, fordi alle næringsstoffene som finnes i ku-melk finnes i et variert kosthold.

Soyamelk og havremelk er gode alternativer til melk: Erstatt ku-melk med havremelk og soyamelk. Og bruk avokado på brødskive istedenfor smør

Les mer om jod og om kalsium: Jod: Jodberiket salt er den beste kilden, ihht. WHO  Kalsium: havremelk, soyamelk, grønnsaker, bønner m.m.

Det er mye mer bærekraftig hvis mennesker spiser plantekost direkte, enn hvis korn og soya går gjennom melkeku for å bli til kumelk. Det at kuer er viktige for norsk selvforsyning og utnyttelse av viltvoksende gress er bare en myte. Les mer her: Bærekraftig landbruk, gressfôret kjøtt og selvforsyning

Skrevet av optimaltkosthold

Lege med interesse for plantebasert kosthold

en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s