Sunt kosthold kan beskytte mot leddgikt

Kosthold mot leddgikt revmatoid artritt
Sunt kosthold kan beskytte mot leddgikt, viser en studie på 140000 kvinner

Kvinner som spiser sunnere, i henholdt til helsemyndighetenes kostråd, har redusert risiko for revmatoid artritt (RA). Dette ifølge en studie publisert i Annals of the Rheumatic Diseases.

Forskere fra Harvard University fulgte 139989 kvinner som deltok i Nurses’ Health Study I & II. Kostholdet og nye tilfeller av RA ble registrert. Gjennomsnittlig oppfølgingstid var 26 år.

Hvor sunt deltakerne spiste var gradert med noe som heter 2010 Alternative Healthy Eating Index (AHEI), der det gis høye poeng for fullkorn, flerumettede fettsyrer og nøtter, og minuspoeng girs for rødt kjøtt, bearbeidet kjøtt, hvitt mel og sukker.

Det ble funnet ut at kvinner yngre enn 55 som spiste sunnest hadde en 33% lavere risiko for å utvikle RA sammenlignet med dem som spiste minst sunt. For reumatoid artritt med forekomst av markører i blodet (seropositiv RA) var risikoen redusert med 40%.
Results During 3 678 104 person-years, 1007 RA cases were confirmed. In the multivariable-adjusted model, long-term adherence to healthy eating patterns was marginally associated with reduced RA risk. To assess potential effect modification by age at diagnosis, we stratified by age. Among women aged ≤55 years, better quality diet was associated with lower RA risk (HRQ4 vs Q1: 0.67; 95% CI 0.51 to 0.88; p trend: 0.002), but no significant association was found for women aged >55 years (p interaction: 0.005). When stratifying by serostatus, the inverse association among those aged ≤55 years was strongest for seropositive RA (HRQ4 vs Q1: 0.60; 95% CI 0.42 to 0.86; p trend: 0.003).
Conclusions A healthier diet was associated with a reduced risk of RA occurring at 55 years of age or younger, particularly seropositive RA.

Link til studien er tilgjengelig her

Kilde: Hu Y, Sparks JA, Malspeis S, et al. Long-term dietary quality and risk of developing rheumatoid arthritis in women Annals of the Rheumatic Diseases Published Online First: 30 January 2017.

Mer om leddgikt kan du lese her

Skrevet av optimaltkosthold

Lege med interesse for plantebasert kosthold

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s