Bjørknes ernæring: Er B12 tilskudd verre enn kreft og hjerteinfarkt?

Å rekruttere framtidige melkedrikkere er et viktig mål med skolemelkeordningen

Etter et stort oppslag om en familie der barna hadde vegansk kosthold, noe som både er anerkjent som forsvarlig av Helsedirektoratet, leger, helseforskere og verdens største forening for ernæringsfysiologer, spør Bjørknes Høyskole, Ernæring på sin Facebook-side: Er det greit å anbefale et kosthold som krever at man tar tilskudd for å unngå mangelsykdommer? Jeg har da en del spørsmål om kosthold og kosttilskudd tilbake:

 • Synes Bjørknes ernæring det er greit at gravide tar tilskudd av folat, og at spedbarn får sprøyte med vitamin K?
 • Er det greit å ta tran? Tran er tilskudd av vitamin D som har vært brukt i generasjoner i Norden, hva synes Bjørknes ernæring om tran?
 • Er det greit å bo i Norden der det er så lite sol om vinteren av store deler av befolkningen har lave verdier av vitamin D i blodet?
 • Er det greit for Bjørknes ernæring å anbefale et kosthold med matvarer som øker risiko for å få kreft i bl.a. tykkarm (kjøtt og spesielt ferdigprodukter av kjøtt, såkalt bearbeidet kjøtt), magesekk (kjøttprodukter) og prostata (meieriprodukter), samt økt risiko for å dø av flere sykdommer (kjøttprodukter og rødt kjøtt)?
 • Er det greit å anbefale matvarer som frarådes av verdens ledende kreftforskere som IARC, AICR, WCRF og Harvard (ferdigprodukter av kjøtt, mens halvparten av kjøttinntaket i Norge kommer nettopp fra bearbeidet kjøtt)?

Når noen, og spesielt fagpersoner innen ernæring, problematiserer bruken av tilskudd va vitamin B12, som lages av bakterier og er på en måte et “naurprodukt”, uten å problematisere alle de utallige kreftfremkallende og syksomsfremkallende stoffene som finnes i animalske matvarer – såkalte “naturlige” kilder til vitamin B12, så er det naturlig å stille spørsmålstegn: Hvorfor gjør ikke ernæringsfysiologene det?

Har ikke Bjørknes ernæring lest alle de mange metaanalysene om sammenhengen mellom kjøtt, melk og kreft, og andre livsstilssykdommer? Og hva er problemet med å bruke tilskudd av vitamin B12? Er bruken av vitamin B12 forbundet med kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes? I motsetning til kjøttprodukter og meieriprodukter – nei.

 • Hva tenker Bjørknes ernæring om at hele halvparten kjøttinntaket i Norge kommer i form av bearbeidet kjøtt?
 • Er det greit at en stor del av næringsstoffer i norsk kosthold kommer fra matvarer som bør begrenses (kjøtt, fete meieriprodukter og egg)?
 • Er det greit å anbefale et kosthold der 50 % av norske gravide får i seg urovekkende lite jod?
 • Er det greit at to tredjedeler av norske spedbarn får påvist lave verdier av vitamin B12 i blodet?
 • Et vegansk kosthold har mange godt dokumenterte helsefordeler som bl.a. lavere risiko for å dø av hjerteinfarkt, og lavere risiko for flere typer kreft. Er det greit å gå glipp av disse helsefordelene?
 • Er det verre å ta tilskudd av vitamin B12 eller dø mange år for tidlig, og lide av sykdommene?
 • Er tilskudd av vitamin B12 assosiert med lidelser som hjerteinfarkt, overvekt, kreft i prostata osv?
 • Synes Bjørknes Ernæring at det er greit at mange nordmenn ikke får i seg nok fiber, fullkorn og grønnsaker, og at flere befolkningsgrupper har lavt inntak av jod, jern, fiber og folat?
 • Vet Bjørknes ernæring at både vitamin B12, jod og mange andre vitaminer og mineraler kunstig tilsettes maten til husdyrene? Og at husdyrene er i praksis feilernært og har svært usunn livsstil med minimalt med bevegelse og opphold i sollys?

Enkelte ernæringsfysiologer o.a. ser ikke pasienter og tenker ikke på sykdom. Det virker som om de bare tenker på sine nettkalkulatorer, tall, enheter, gram og mikrogram, næringsstoffer isolert, gjerne også isolert fra matvarer. På tide å tenke nytt!

Leave a Reply

%d bloggers like this: