Melk øker risikoen for å dø av prostatakreft

melk kreft prostata
En stor studiesammenfatning, på over 700000 deltakere, viser at melk øker risiko for å dø av kreft i prostata

Menn som konsumerer mer meieriprodukter har økt risiko for å dø av prostatakreft. Dette i henhold til en meta-analyse publisert i tidsskriftet Nutrition Journal. Forskerne samlet data fra 11 studier som omfattet mer enn 700 000 deltakere og evaluerte inntak av meieriprodukter og risikoen for å dø av kreft. Kreft i prostata er den hyppigste kreftformen hos menn i den vestlige verden, les mer her.

Kalsium og andre næringsstoffer kan man fint få fra kosten uten melk. Meieriprodukter kan også ha flere uheldige helseeffekter. Derfor er det svært uheldig at norsk meieribransje bruker barn til å rekruttere framtidige melkedrikkere, gjennom skolemelkeordningen.

Les også:

Det ble funnet ut at de mannlige deltakerne som konsumerte mest melk hadde så mye som 50% økt risiko for å dø av prostatakreft sammenlignet med dem som konsumerte minst.
Forskerne har mistanke om at det er animalsk fett og kalsium i melk som bidrar til økt risiko. Les mer om animalske produkter og helserisiko her

Further dose–response analyses were performed and we found that increase of whole milk (serving/day) induced elevated prostate cancer mortality risk significantly, with the RR of 1.43 (95 % CI 1.13–1.81, p = 0.003).

Link til studien er tilgjengelig her.

Harvard T.H. Chan School of Public Health fraråder å konsumere mer enn to porsjoner meieriprodukter per dag.

Derfor er det svært uheldig at norsk meieriindustri bevisst rekrutterer nye melkedrikkere gjennom skolemelkeordningen. Enda mer uheldig er at denne rekrutteringen er styrt av staten. Omsetningsloven fra 1936 pålegger norske bønder til å innbetale omsetningsavgift som skal brukes til å markedsføre, fremme (framsnakke) meieriprodukter gjennom et eget markedsføringsorgan – Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter. Les mer hvordan markedsføring av melk og meieriprodukter fungerer, samt se noen sitater med meieribransjens uttalelser her og her

Lu W, Chen H, Niu Y, Wu H, Xia D, Wu Y. Dairy products intake and cancer mortality risk: a meta-analysis of 11 population-based cohort studies. Nutr J. 2016;15:91.

Leave a Reply

%d bloggers like this: