
Sommer er tiden for poteter – glem fordommer om at poteter ikke er sunt! Det er mange gode grunner til å spise poteter, bl.a. fordi poteter er godt, mettende og norskprodusert. En oversiktsartikkel skrevet av Martina Lovise Lindhart Hagen, masterstudent i klinisk ernæring, «Poteter og livsstilssykdommer: en systematisk oversiktsartikkel» viser at det ikke er noen gode grunner til å fraråde å spise poteter. Les også: Dyrkning av vegansk protein i Norge
Poteter inneholder alle de essensielle aminosyrer (dagsbehovet kan teoretisk sett dekkes med 1,5 – 2 kilo poteter alene, noe som kun gir 1200 kilokalorier), kalium, vitamin C og fiber. Les mer om poteter her
«Poteter er forholdsvis næringsrike og har høyere innhold av kostfiber, mineraler og sporstoffer enn polert ris og vanlig pasta (4). Siden vi spiser mye potet, utgjør den en god kilde til kostfiber og stivelse. I tillegg bidrar poteten med vitamin C, kalium, vitamin B6, kobber, fosfor og magnesium (1, 5, 10). Potet bidrar også til inntaket av jern (11). Proteinkvaliteten er høy og poteter kan dekke behovet for essensielle aminosyrer (1).»
skriver Martina Lovise Lindhart Hagen, masterstudent i klinisk ernæring.
Poteter, karbohydrater og glykemisk indeks: Ingen grunn til bekymring!
Er du likevel bekymret for karbohydrater/glykemisk belastning/blodsukkerstigning, spis potetene avkjølt og med litt fett, som for eksempel i potetsalater. (Glykemisk indeks/belastning ved en hel matrett er ikke det samme som glykemisk belastning ved en bestemt matvare.) Da stiger blodsukkeret mye langsommere, og du kan spise mange poteter (obs: så lenge du ikke har diabetes eller prediabetes)! For å bli enda mettere og for å få enda mer næring og protein, tilsett erter, linser eller bønner i potetsalaten. Ellers er rapsolje, olivenolje, sennep, grønnsaker, urter, oliven, soltørket tomat, pesto er gode ingredienser i potetsalater.
Les oversikten om poteter og helse som er publisert i Norsk tidsskrift for ernæring