Sunn rå (sommer-) sjokolade og kakao

Hjemmelaget sunn rå sjokolade
Det er både enkelt og mye sunnere å lage sjokolade, kakao og sjokoladepåleg hjemme

Kos deg med sjokolade, sjokoladepålegg og kakao om sommeren, men velg den sunne typen, og lag gjerne sjokolade, pålegg og kakao selv. Det kan være lurt å kjøpe rå kakaopulver. Rå kakaopulver og gjerne også sjokolade kan være best fordi da blir mye av de sunne stoffene fra kakaobønnene bevart. Når du lager sjokolade selv slipper du de industribearbeidede produktene som melkepulver, mysepulver og fett som finnes i store mengder i kjøpt sjokolade. Du kan også kontrollere mengden og type sukker eller annet søtning. Her kommer noen tips til hjemmelaget sjokolade, kakao og sjokoladepålegg, bl.a. hjemmelaget «nutella».

Les også:

Lag sunn kakao hjemme – raskt og enkelt

Også kakaodrikk kan lages hjemme, av sunn rå kakaopulver. Drikk kakao med havremelk, mandelmelk eller soyamelk! En stor kopp varm kakao fyller magesekken og gir bedre metthetsfølelse, i tillegg til en mer langvarig smaksopplevelse. Kardemomme og kanel kan gjerne brukes som kakaokrydder. Plantemelk inneholder fiber – noe som både bidrar til metthetsfølelse og er helsefremmende i seg selv. Plantemelk inneholder også stoffer som senker kolesterolet.

Sunne turtips med

Sommer er tiden for fjellturer og skogsturer. Legg mørk sjokolade, tørket frukt, mandler og nøtter i påskeegget. Lag gjerne også hjemmelaget energibarer med kakao – oppskrifter er her  Selv om frukt og sjokolade er litt søtt og inneholder noen raske karbohydrater, holder blodsukkeret seg mer stabilt enn hvis du spiser rent sukker eller drikker sukkeholdig brus. Det er fordi glykemisk indeks og glykemisk belastning til frukt og sjokolade er betydelig lavere enn glykemisk belastning og glykemisk indeks til sukker og fint brød. Glykemisk belastning til måltider er også lavere hvis måltidet inneholder fett og protein.

Tips til sunnere sjokolade fra butikk

Velg mørk sjokolade, gjerne med peppermynte eller blåbær. COOP sin egne økologiske veganske sjokolade med peppermynte, mandler eller blåbær koster kun 25 kroner per sjokoladeplate. Her får du bare det beste og sunneste av sjokoladeverden. På COOP får du også kjøpt myke økologiske dadler og annet tørket frukt, samt nønner – noe du kan lage sunt sjokoladepålegg av.

Lag rå sjokoladepålegg – lettvint og enkelt!

Sjokoladepålegg fra butikk holder ikke mål. Sukker og olje er mesteparten av innholdet, og kakao er det ganske lite av, mindre enn 15 % (som hovedregel). Derfor er det lurt å lage sjokoladepålegg selv, hjemme. Kakao og nøtter passer veldig godt sammen, er er sunt og næringsrikt – sjekk oppskrift på lettvint sjokoladepålegg laget av kakao og mandelsmør her. Nutella kan du med stor fordel lage hjemme – sjekk en oppskrift på hjemmelaget nutella her på Vegetarbloggen. Dadler og kakao er også sunt og godt. Et slikt pålegg holder flere dagr i kjøleskapet, på gammelt syltetøyglagg eller glass fra pastasaus. Likevel bør man ikke spise så mye av det at man legger på seg. Oppskrift på sunn rå sjokoladepålegg er her, med kun to ingredienser – dadler og kakao   Bruk gjerne myke økologiske dadler fra COOP.

Flere oppskrifter på hjemmelaget sjokolader er her

Sjekk oppskriften på sjokolade-trøfler her

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

<span>%d</span> bloggere like this: