2016 er FNs år for belgvekster

2016 - FNs år for belgvekster
2016 – FNs år for belgvekster

FN har erklært 2016 for internasjonalt år for belgvekster, både av helse-, miljø- og bærekraftshensyn http://www.fao.org/pulses-2016/en/. I Norge kan man dyrke en god del erter og bønner, 40 ganger mer enn det dyrkes i dag. Bønner og erter er et sunt og næringsrikt menneskeføde, og inneholder viktige aminosyrer, jern, sink, selen m.m.  Spesielt er erter og bønner rike på viktige aminosyrer, blant annet lysin  Bønner kan erstatte kjøtt i kosten.

I Norge kan man ikke dyrke linser, men man kan dyrke erter og bønner, og ifølge artikkelen fra NILF og Bioforsk kan dyrkning av erter og bønner i Norge øke med 40 ganger – og det er ingen vits å produsere kraftfôr – vi kan spise både korn, erter og bønner direkte, med stor helsefordel (se ”Økt matproduksjon på norske arealer” http://agrianalyse.no/file=3347   og http://www.bioforsk.no/ikbViewer/Content/53802/11_Erter.pdf )

Det bør satses både på dyrkning av belgvekster i Norge til menneskemat, samt opplæring av folk flest om at belgvekster har høy næringsverdi, samt hvordan lage smakfulle retter av belgvekster. Også fryseundustrien kan produsere fergigretter av belgvekster som f.eks erteburgere, falafler, pateer, gryter o.l.

Samtidig er redusert kjøttforbruk bra for miljøet og fornuftig bruk av matressurser, fordi husdyrene forbruker mye mer energi og næring (kraftfôr) enn de produserer. Også norske sauer spiser en del kraftfôr, og hele 50 % av matrasjonen til norske kuer er kraftfôr. Flere hundre tonn soya brukes til å lage kraftfôr til norske husdyr, og kun en tredjedel av den soyaen som brukes kunne dekke behovet for protein for alle nordmenn. Soya til laksefôr kommer i tillegg.

Les mer om den lite helsevennlige ernærignspolitikken her

1 comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: