Eltefritt langtidshevet brød med spelt

Eltefritt langtidshevet speltbrød
Eltefritt langtidshevet speltbrød med eplebiter og gresskarkjerner – enkel oppskrift, men krever litt planlegging

Både eltefritt og langtidshevet brød har blitt populært i det siste. Eltefritt brød er populært av forståelige grunner: Du sparer tid og arbeid. Langtidshevet brød er populært av andre grunner, og en av dem er at langtidsheving gjør at mikronæringsstoffene som finnes i fullkorn og kjerner, blant annet jern og sink, blir lettere tilgjengelig ved langtidsheving, siden bløtlegging (noe heving egentlig er) bryter ned fitynsyre. Fullkornsbrød er sunnere og mer næringsrikt enn fint brød.

Fordeler ved å bake brød selv:

 • Du slipper ulike tilsetningsstoffer, blant annet karragenan og (hvis du bl.a. er en gluten-skeptiker) store mengder gluten
 • Du kan velge den type korn og gryn du vil
 • Du kan regulere grovhetsgraden
 • Du kan tilsette oliven, soltørket tomat, kjerner, nøtter, frø, tørket eller fersk frukt
 • Du får varmt, ferskt brød lørdag eller søndag morgen, eller når det passer.

Det behøver ikke ta lang tid å bake brødet selv, men det kan kreve litt mer planlegging enn det å kjøpe brød på butikk. Her kommer en oppskrift på eltefritt langtidshevet fullkornsbrød med eplebiter, kjerner og tørket aprikos. Du kan justere mengden kjerner, og velge den type frukt du selv ønsker. Du kan også bruke den type korn du vil, og grovhetsgraden du vil. Hovedregelen er at det trengs 8 deciliter vann per en kilo korn/gryn, og mengden vann kan justeres. Deigen skal ikke være tyntflytende, men det skal være litt tungt å røre den med en skje.

Ingredienser til  to stykker eltefritt langtidshevet brød:

A:
0,8 kilo mel – valgfritt, to tredjedeler grovmalt fullkornsmel og en tredjedel siktet (for at brødet ikke skal være altfor “tungt”). Bruk gjerne speltmel, emmer eller annet urkorn for å variere. Møllerens “Hvete og rug grovbakst” passer godt her
1 glass byggkorn
1 glass havregryn
1 glass frø, for eksempel gresskar og solsikke

B:
1 liter kaldt vann (mengde vann kan justeres, deiget skal være mulig å røre med skje eller trepinne)
2 spiseskjeer sukker (for at gjær skal formere seg, de fordøyer sukkeret)
1 teskje salt

C:
Ca 1/5 del pakke gjær eller 1/2 teskje tørrgjær løses i ett glass lunkent vann

D:
20 tørkede aprikoser i små biter
1 surt eple i små biter

Slik tilbereder du eltefritt langtidshevet fullkornsbrød:

 • Løs opp gjær i ett glass lunkent vann, med litt sukker.
 • Bland A, B og C i en stor bolle (Ikeas største), rør godt. Mengden vann justeres slik at deigen kan røres med en skje.
 • Sett bollen et sted uten trekk, for eksempel i en kald ovn. La stå i 8 – 10- 30 timer, for eksempel over natten. Deigen skal helst stå i 8 -15 timer, eller lengre. Det er fordel å røre et par ganger underveis.
 • Heving: Varm opp ovnen litt, sett opp varmen på 50  grader i 1 minutt og så slå den av, ca 1 til 2 timer før selve bakingen. Rør i degien et par ganger mens det står i varm ovn, for at luften slipper til og gjær formeres bedre.
 • Eplebiter og aprikosbiter tilsettes like før baking (aprikos bløtlegges i 20 minutter og skylles, for å fjerne stoffer som tilsettes når aprikos pakkes i plastposer). Så hell/hvelv deiget ut i to smurte med olje brødformer som settes i kald ovn, på nederste hylle, og sett ovnen på 180 grader.
 • Stekes omtrent 75 – 90 minutter på 180 grader. Brødene tas ut og avkjøles på rist. Oppbevares i et kjøkkenhåndkle, ikke i plastpose. Kan eventuelt settes i plastpose etter 1 – 2 dager
 • Tips til pålegg: Bønnepåstei, hummus, pesto, nøttesmør, grønnsakstapenade, oliventapenade. Sjekk gjerne veganmisjonen.com, veganeren.com og vegetarbloggen.com for gode, næringsrike platebaserte pålegg

Leave a Reply

%d bloggers like this: