Også kyllingpølser kan føre til kreft

Bearbeidet kjøtt øker kreftrisikoen
Bearbeidet kjøtt som pølser, pålegg o.a. av både rødt kjøtt og hvitt kjøtt frarådes av verdens ledende kreftforskere, grunnet økt risiko for kreft i tykktarm og endetarm

Det er mange som ikke vet at store kreftforskningsinstitusjoner advarer mot å spise pølser, kjøttpålegg og andre produkter av bearbeidet kjøtt, også i små mengder, på regelmessig basis.

Grillsesongen er i gang, og salg av pølser skyter i været. I Norge er pølser og annet bearbeidet kjøtt en viktig del av matkulturen. Alle barnebursdager feires med pølser, og både voksne og barn spiser kjøttpålegg nesten daglig. Det er de færreste som vet at bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende, og fire store organisasjoner advarer mot å spise bearbeidet kjøtt, også i små mengder, på regelmessig basis.

Pølser, ikke bare av grisekjøtt og storfekjøtt, men også av kylling og kalkun, hører til under kategorien bearbeidet kjøtt. Alle ferdigprodukter av kjøtt, både hvitt og rødt, der man under produksjonen har tilsatt enten salt eller natrium nitritt E250 eller natriumnitrat E251, eller kjøttprodukter som har vært røkt klassifiseres som bearbeidet kjøtt.

Advarer mot pølser, pålegg og annet bearbeidet kjøtt

Fire store internasjonale kreftforskningsinstitusjoner fraråder å spise bearbeidet kjøtt, også i små mengder, på regelmessig basis. Norske helsemyndigheter sier derimot at opp til 500 gram per uke av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt (tilsammen) er ok. Kan man virkelig trygt spise 500 gram pølser per uke? Norske kostråd bør ta hensyn til matvarer og matvaner som er vanlig i Norge i dag. Når hele 50 % av kjøttinntaket skjer i form av pølser, pålegg og andre produkter va bearbeidet kjøtt, kanskje det blir vanskelig for helsemyndighetene med å advare mot bearbeidet kjøtt. Hvordan kan en så stor forskjell i anbefalinger forklares? Og hvorfor ikke lytter norske helsemyndigheter til Harvard, WCRF, AICR og IACR? Disse organisasjonene har neppe kommet med råd om å unngå bearbeidet kjøt på grunn av uvitenhet.

Heldigvis så har vi aviser som VG som 2. juli 2015 har informert leserne om hva de store internasjonale kreftforskningsinstitusjoner mener om bearbeidet kjøtt. Heldigvis er også Fedon Lindberg enig med internasjonale kreftforskere som sier: Unngå bearbeidet kjøtt.

Les intervju med Vegetarlegen, Kreftforeningen, Helsedirektoratet og Fedon Lindberg her http://www.vg.no/forbruker/helse/helse-og-medisin/advarer-mot-aa-legge-poelser-og-hamburgere-paa-grillen-i-sommer/a/23476999/

Det interessante er at bare noen få dager etter at VG publiserte artikkelen kom det en ny metastudie som viser at en porsjon bearbeidet kjøtt per dag øker risiko for å dø for tidlig med 15 %.

Advarselen mot pølser kommer fra fire anerkjente fagpaneler:

Hva er bearbeidet kjøtt?

Bearbeidet kjøtt er kjøttprodukter som kjøttdeig (hvis kjøttdeig er tilsatt salt), pålegg, pølser, kjøttkaker, pateer o.l., både av rødt kjøtt og av kylling og kalkun, som er konservert ved å tilsette salt, nitrat, nitritt eller ved røyking. Bearbeidet kjøtt er sterkt knyttet til kreft. Bearbeidet kjøtt inneholder i tilleg ofte mye salt, mettet fett og energi.

Det er ikke bare bearbeidet kjøtt av storfe, svin og sau som er kreftfremkallende. Også kyllingpølser, kyllingnuggets, kyllingpålegg, kyllingpateer o.l. produkter laget av kylling er kreftfremkallende. Mesteparten av slike produkter bearbeides/konserveres ved å tilsette salt og/eller natriumnitrat eller natriumnitritt E250, eller er røykt.

Bearbeidet kjøtt betyr i praksis ferdigprodukter av kjøtt som er konservert ved å tilsette salt, natriumnitritt (tilsetningsstoffet E.250), natriumnitrat eller ved å røyke er spesielt helesfarlige. I praksis er dette pålegg, pølser, pateer, kjøttdeig som er tilsatt salt og mange andre ferdigprodukter av kjøtt som kan oppbevares en stund. Omtrent halvparten av kjøttinntaket i Norge skjer i form av bearbeidet kjøtt

Leave a Reply

%d bloggers like this: