
Det er mange som ikke vet at store kreftforskningsinstitusjoner advarer mot å spise pølser, kjøttpålegg og andre produkter av bearbeidet kjøtt, også i små mengder, på regelmessig basis.
Grillsesongen er i gang, og salg av pølser skyter i været. I Norge er pølser og annet bearbeidet kjøtt en viktig del av matkulturen. Alle barnebursdager feires med pølser, og både voksne og barn spiser kjøttpålegg nesten daglig. Det er de færreste som vet at bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende, og fire store organisasjoner advarer mot å spise bearbeidet kjøtt, også i små mengder, på regelmessig basis.
Pølser, ikke bare av grisekjøtt og storfekjøtt, men også av kylling og kalkun, hører til under kategorien bearbeidet kjøtt. Alle ferdigprodukter av kjøtt, både hvitt og rødt, der man under produksjonen har tilsatt enten salt eller natrium nitritt E250 eller natriumnitrat E251, eller kjøttprodukter som har vært røkt klassifiseres som bearbeidet kjøtt.
Advarer mot pølser, pålegg og annet bearbeidet kjøtt
Fire store internasjonale kreftforskningsinstitusjoner fraråder å spise bearbeidet kjøtt, også i små mengder, på regelmessig basis. Norske helsemyndigheter sier derimot at opp til 500 gram per uke av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt (tilsammen) er ok. Kan man virkelig trygt spise 500 gram pølser per uke? Norske kostråd bør ta hensyn til matvarer og matvaner som er vanlig i Norge i dag. Når hele 50 % av kjøttinntaket skjer i form av pølser, pålegg og andre produkter va bearbeidet kjøtt, kanskje det blir vanskelig for helsemyndighetene med å advare mot bearbeidet kjøtt. Hvordan kan en så stor forskjell i anbefalinger forklares? Og hvorfor ikke lytter norske helsemyndigheter til Harvard, WCRF, AICR og IACR? Disse organisasjonene har neppe kommet med råd om å unngå bearbeidet kjøt på grunn av uvitenhet.
Heldigvis så har vi aviser som VG som 2. juli 2015 har informert leserne om hva de store internasjonale kreftforskningsinstitusjoner mener om bearbeidet kjøtt. Heldigvis er også Fedon Lindberg enig med internasjonale kreftforskere som sier: Unngå bearbeidet kjøtt.
Les intervju med Vegetarlegen, Kreftforeningen, Helsedirektoratet og Fedon Lindberg her http://www.vg.no/forbruker/helse/helse-og-medisin/advarer-mot-aa-legge-poelser-og-hamburgere-paa-grillen-i-sommer/a/23476999/
Det interessante er at bare noen få dager etter at VG publiserte artikkelen kom det en ny metastudie som viser at en porsjon bearbeidet kjøtt per dag øker risiko for å dø for tidlig med 15 %.
Advarselen mot pølser kommer fra fire anerkjente fagpaneler:
- Verdens ledende non-profit kreftforskningsorganisasjon WCRF – Worlds Cancer Research Fund konkluderte allerede i 2007 med overbevisende årsakssammenheng mellom både bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt og kreft i tykktarm og endetarm. WCRF skriver: «Limit consumption of red meats (such as beef, pork and lamb) and avoid processed meats.» http://www.wcrf.org/int/research-we-fund/cancer-prevention-recommendations/animal-foods
- Siden har det kommet flere nye studier, og i slutten av 2014 kom også International Agency for Research on Cancer, European Code Against cancer (IACR er WHOs og FNs samarbeidsorganisasjon mot kreft) med advarsel, som ett av 12 kreftforebyggende råd: «Avoid processed meat; limit red meat…» International Agency for Research on Cancer, European Code Against cancer, 12 ways to reduse your cancer risk http://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/en/
- Også American Institute for Cancer Research anbefaler å unngå bearbeidet kjøtt: “Research suggests that regularly eating even small amounts of cold cuts, bacon, sausage and hot dogs increase colorectal cancer risk, which is why AICR recommends avoiding these foods, except for special occasions.» http://www.aicr.org/enews/2014/08-august/faq-processed-meat-and.html og http://www.aicr.org/reduce-your-cancer-risk/recommendations-for-cancer-prevention/recommendations_05_red_meat.html
- Harvard School of Public Health skriver «avoid bacon, cold cuts, an other processed meats» i sin Healthy Eating Plate http://www.health.harvard.edu/healthy-eating-plate
Hva er bearbeidet kjøtt?
Bearbeidet kjøtt er kjøttprodukter som kjøttdeig (hvis kjøttdeig er tilsatt salt), pålegg, pølser, kjøttkaker, pateer o.l., både av rødt kjøtt og av kylling og kalkun, som er konservert ved å tilsette salt, nitrat, nitritt eller ved røyking. Bearbeidet kjøtt er sterkt knyttet til kreft. Bearbeidet kjøtt inneholder i tilleg ofte mye salt, mettet fett og energi.
Det er ikke bare bearbeidet kjøtt av storfe, svin og sau som er kreftfremkallende. Også kyllingpølser, kyllingnuggets, kyllingpålegg, kyllingpateer o.l. produkter laget av kylling er kreftfremkallende. Mesteparten av slike produkter bearbeides/konserveres ved å tilsette salt og/eller natriumnitrat eller natriumnitritt E250, eller er røykt.
Bearbeidet kjøtt betyr i praksis ferdigprodukter av kjøtt som er konservert ved å tilsette salt, natriumnitritt (tilsetningsstoffet E.250), natriumnitrat eller ved å røyke er spesielt helesfarlige. I praksis er dette pålegg, pølser, pateer, kjøttdeig som er tilsatt salt og mange andre ferdigprodukter av kjøtt som kan oppbevares en stund. Omtrent halvparten av kjøttinntaket i Norge skjer i form av bearbeidet kjøtt