Egg øker risiko for tarmkreft

Egg øker risiko for tarmkreft
Egg kan øke risiko for tarmkreft med hele 30 %, viser en metastudie fra 2014. Egg kan øgså øke risiko for diabetes og hjerte- og karsykdom

Eggspising kan øke risiko for kreft i mage- og tarmkanalen, spesielt for kreft i tykktarmen, med opp til 29 %. Dette er resultater til en metaanalyse (en studiesammenfatning) med totalt 424 867 deltakere publisert i 2014 i tidsskriftet European Journal of Nutrition.

Tidligere epidemiologiske studier som vurderte eggspising og risiko for svulster i magetarmkanalen (gastrointestinale neoplasmer) foreslår en positiv sammenheng, men data har vært begrenset og bevisene fortsatt kontroversielle. Derfor gjennomførte forskerne en metaanalyse (studiesammenfatning) med hensikt å undersøke og kvantifisere dose-respons sammenheng med vurdering av forskjeller krefttyper.

Egg inneholder en del næring, men alle næringstoffer kan man få fra et riktig sammensatt plantebasert kosthold

Les mer om forskning om kosthold og kreft  og om kjøtt og tykktarmskreft

Deltakerne ble delt inn i subgrupper etter ulikt inntak av egg per uke, etter to ulike metoder:

(1) mindre enn tre, tre eller flere egg per uke;

(2) mindre enn tre, tre til fem eller mer enn fem egg per uke.

37 case-control og 7 kohortstudier ble inkludert i meta-analysen, med totalt 424 867 deltakere og 18 852 tilfeller av svulster i magetarmkanalen. Resultatene viser at den totale risikoøkning, for alle krefttypene tilsammen, var 15 %. Risokoøkningen var sterkere for tykktarmskreft – med hele 29% risikoøkning, når man sammenligner dem som spiste minst egg per uke med dem som spiste mest.

«CONCLUSION: This study provides evidence that egg consumption is associated with a positive dose-response association with the development of GI neoplasms.»

Les også:

Kilde: Tse G, Eslick GD. Egg consumption and risk of GI neoplasms: dose-response meta-analysis and systematic review. Eur J Nutr. 2014 Oct;53(7):1581-90. doi: 10.1007/s00394-014-0664-5. Epub 2014 Feb 6. Review. PubMed PMID: 24500371.

Lenke til studien er her

Skrevet av optimaltkosthold

Lege med interesse for plantebasert kosthold

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s