
Mennesker som spiser mer frukt og grønnsaker har en redusert risiko for kreft i bukspyttkjertel. Dette viser en ny meta-analyse publisert i tidsskriftet European Journal of Cancer. Det er godt kjent fra før at frukt og grønnsaker kan gi flere helsefordeler og beskytte mot flere andre typer kreft. I tillegg gir frukt og grønnsaker metthetsfølelse takket være kostfiber. Les mer om frukt og grønnsaker
Forskerne samlet data fra 15 case-kontrollstudier, 8 prospektive studier og en samlet analyse av flere studier. Forskerne konkluderte med at disse dataene antyder at høyt forbruk av frukt og grønnsaker reduserer risikoen for kreft i bukspyttkjertelen. Det ble funnet at de som spiste mest frukt og grønnsaker hadde 27 % lavere risiko for kreft i bukspyttkjertelen.
Les også: Epler er sunt
Studiedesign kunne påvirke resultatene, og forskerne poengterte at det trengs mer forskning for mer pålitelige tall. Les mer om forskning innen helse og ernæring her
«Findings from the present meta-analysis support that fruit and vegetable intake is associated inversely with the risk of pancreatic cancer. However, study design may play a key role in the observed magnitude of the aforementioned association. Future well-designed prospective studies are warranted to confirm these findings.»
Les også:
- Frukt og grønnsaker beskytter mot astmalignende pusteplager
- Frukt og geønnsaker forlenger livet
- Frukt og grønnsaker – frosne eller ferske?
- Sunne rå kaker med tørkede frukt, kakao og nøtter
- Penere med frukt og grønt – bare på seks uker!
Kilde: Wu, Qi-Jun; Wu, Lang; Zheng, Li-Qiang; Xu, Xin; Ji, Chao; Gong, Ting-Ting. Consumption of fruit and vegetables reduces risk of pancreatic cancer: evidence from epidemiological studies. European Journal of Cancer Prevention: Post Author Corrections: June 11, 2015 doi: 10.1097/CEJ.0000000000000171
Lenke til studien er her