Melk og meieriprodukter forverrer utsikter ved kreft i prostata

Meieriprodukter øker risiko for å dø av/ved prostatakreft
Meieriprodukter kan øke risiko for å dø av/ved prostatakreft. Tre om dagen kan øke denne risikoen med hele 76 %

Menn diagnostisert med prostatakreft har en høyere risiko for å dø av sykdommen hvis de spiser mye meieriprodukter. Dette viser en ny studie fra Harvard Dairy intake after prostate cancer diagnosis in relation to disease-specific and total mortality  akseptert for publisering i tidsskriftet International Journal of Cancer.

Forskerne inkluderte 926 menn fra Physicians’ Health Study som hadde blitt diagnostisert med prostatakreft uten spredning/metastaser mellom 1982 og 2000. Deres kosthold inkludert inntak av meieriprodukter inkludert både totalt inntak av meieriprodukter, inntak av fete meieriprodukter og inntak av magre meieriprodukter var registrert fem år etter diagnosetidspunktet og ble fulgt i ytterligere ti år.

Tre om dagen (kumelk og meieriprodukter) øker dødsrisikoen med 76 %

Det ble funnet at menn (med diagnosen prostatakreft i denne studien) som spiste tre eller flere porsjoner kumelk og meieriprodukter per dag hadde hele 76% økt risiko for tidlig død av alle årsaker og 141% økt risiko for å dø av prostatakreft sammenlignet med menn som spiste færre enn en porsjon meieriprodukter per dag.

«Men consuming ≥3 servings/day of total dairy products had a 76% higher risk of total mortality and a 141% higher risk of prostate cancer-specific mortality compared to men who consumed less than 1 dairy product/day (relative risk (RR) = 1.76, 95% confidence interval (CI): 1.21, 2.55, Ptrend < 0.001 for total mortality; RR = 2.41, 95%CI: 0.96, 6.02, Ptrend = 0.04 for prostate cancer specific mortality).

The association between high-fat dairy and mortality risk appeared to be stronger than that of low-fat dairy, but the difference between them was not statistically significant (P for difference = 0.57 for prostate cancer-specific mortality and 0.56 for total mortality). Among men without metastases when diagnosed, higher intake of dairy foods after prostate cancer diagnosis may be associated with increased prostate cancer-specific and all-cause mortality.»

Lenke til studien er her http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.29608/abstract

Mer om prostatakreft kan du lese på www.kreftlex.no  og www.oncolex.no

«Prostatakreft er den hyppigste kreftformen hos menn i de fleste land i den vestlige verden. Utviklingen av sykdommen kan variere. Det kan ta opptil 20 år fra celleforandringene starter til kreft påvises.»

Les også: Anbefaler norske helsemyndigheter å drikke tre om dagen?

Kilde: Meng Yang PhD MPH, Stacey A. Kenfield ScD, Erin L. Van Blarigan ScD, Kathryn M. Wilson ScD, Julie L. Batista ScD,Howard D. Sesso ScD, Jing Ma MD PhD, Meir J. Stampfer MD DrPH and Jorge E. Chavarro MD ScD. Dairy intake after prostate cancer diagnosis in relation to disease-specific and total mortality. International Journal of Cancer, Accepted manuscript online: 20 MAY 2015, DOI: 10.1002/ijc.29608

Skrevet av optimaltkosthold

Lege med interesse for plantebasert kosthold

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s