Mer bønner og soya reduserer risiko for tykktarmskreft

Bønner og soya reduserer kreftrisikoen
Bønner og soya reduserer kreftrisikoen, viser en ny studie. Bønner og soya er også sunne kilder til protein, viktige aminosyrer, jern, sink og flere næringsstoffer og helsefremmende stoffer

De som spiser mer belgvekster har lavere risiko for tykktarms- og endetarmskreft. Dette viser en ny, stor studiesammenfatning (meta-analyse på nesten to millioner personer) publisert i Scientific Reports, et tidsskrift utgitt av Nature Publishing Group.

Les også: En annen studie viser at belgvekster kan redusere kolesterolverdier

Forskerne analyserte resultatene av totalt 14 kohortstudier som vurderte forholdet mellom inntak av belgvekster (bønner, linser, erter, kikerter og soya) og risikoen for tykktarms- og endetarmskreft. Tilsammen hadde studiene 1.903.459 deltakere.
Les også: Kjøtt øker risiko for kreft i tykktarm og endetarm

Totalt var det 9% lavere risiko for tykktarmskreft hos personer som spiste mer belgvekster sammenlignet med dem som spiste mindre. I asiatiske populasjoner, der belgvekstinntaket er høyere, var risikoreduksjonen 18%. Når forskerne så spesielt på forbruket av soyabønner, var ersultatet at de som spiste mer soyabønner hadde 15% lavere risiko for tykktarmskreft enn de som spiste mindre.
«We found that higher legume consumption was associated with a decreased risk of CRC (RR, relative risk = 0.91; 95% CI, confidence interval = 0.84–0.98). Subgroup analyses suggested that higher legume consumption was inversely associated with CRC risk in Asian (RR = 0.82; 95% CI = 0.74–0.91) and soybean intake was associated with a decreased risk of CRC (RR = 0.85; 95% CI = 0.73–0.99). Findings from our meta-analysis supported an association between higher intake of legume and a reduced risk of CRC. Further studies controlled for appropriate confounders are warranted to validate the associations.»

Link til studien er tilgjengelig her http://www.nature.com/srep/2015/150305/srep08797/full/srep08797.html

Kilde: Beibei Zhu, Yu Sun, Lu Qi , Rong Zhong & Xiaoping Miao. Dietary legume consumption reduces risk of colorectal cancer: evidence from a meta-analysis of cohort studies. SCIENTIFIC REPORTS | 5 : 8797 | DOI: 10.1038/srep08797

Skrevet av optimaltkosthold

Lege med interesse for plantebasert kosthold

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s