Frukt og grønt forlenger livet

Frukt-grønnsaker forlenger livet
De som spiser mer frukt og grønnsaker forlenger livet sitt og reduserer risikoen for for tidlig død, viser en ny studie

De som spiser mer frukt og grønnsaker forlenger livet sitt og reduserer risikoen for for tidlig død, viser en ny studie publisert i European Journal of Preventive Cardiology. Forskerne fulgte 19 333 mennesker i Øst-Europa i løpet av 7,1 år, analysert deres kosthold mtp inntak av frukt og grønnsaker og samlet inn data om dødsårsaker.

Les også:

Resultatene viser at de som spiste mer frukt og grønnsaker hadde 48% redusert risiko for å dø av hjerneslag. Røykere som spiste mer frukt og grønt hadde lavere risiko for å dø av alle årsaker til sammen i løpet av oppfølgingstiden med 30%, samt risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer 38%

«After multivariable adjustment, we found statistically significant inverse association between cohort-specific quartiles of F&V intake and stroke mortality: the highest vs lowest quartile hazard ratio (HR) was 0.52 (95% confidence interval (CI): 0.28-0.98). For total mortality, significant interaction (p = 0.008) between F&V intake and smoking was found. The associations were statistically significant in smokers, with HR 0.70 (0.53-0.91, p for trend: 0.011) for total mortality, and 0.62 (0.40-0.97, p for trend: 0.037) for cardiovascular disease (CVD) mortality. The association was appeared to be mediated by blood pressure, and F&V intake explained a considerable proportion of the mortality differences between the Czech and Russian cohorts. CONCLUSIONS:

Our results suggest that increasing F&V intake may reduce CVD mortality in CEE and FSU, particularly among smokers and hypertensive individuals.»

Kilde: Stefler D, Pikhart H, Kubinova R, Pajak A, Stepaniak U, Malyutina S, Simonova G, Peasey A, Marmot MG, Bobak M, Fruit and vegetable consumption and mortality in Eastern Europe: Longitudinal results from the Health, Alcohol and Psychosocial Factors in Eastern Europe study. Eur J Prev Cardiol. 2015 Apr 22. pii: 2047487315582320. [Epub ahead of print]

Link til studiet er tilgjengelig her http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25903971 

Skrevet av optimaltkosthold

Lege med interesse for plantebasert kosthold

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s