Vegetarianere påvirkes i mindre grad av akrylamid

Vegetarisk kosthold beskytter mot skader forårsaket av akrylamid
Vegetarisk kosthold beskytter mot skader på arvestoffet som kan være forårsaket av akrylamid. Akrylamid finnes i mange matvarer og dannes ved tilberedning på høye temperaturer som steking og grilling

Det kommer stadig flere studier som viser at vegetarianere har lavere risiko for å utvikle kreft. En ny forskning er gjort på sammenhengen mellom stoffet akrylamid (som utvikles ved steking, grilling og baking og som finnes i flere ulike matvarer) og kreft. Vegetarianere som får i seg like mye akrylamid som kjøttspisere får mindre skader på arvestoffet, viser ny forskning omtalt på forskning.no  Men forskerne vet ikke hvorfor.

Les også:

Dette skriver forskning.no ved Georg Mathisen som har intervjuet professor Dag Jenssen:

«Det som forbauset forskerne, var at denne forskjellen mellom vegetarianere og andre heller ikke hadde noen sammenheng med akrylamid- eller glysidamid-nivåene. De var nemlig like i de to gruppene.

– Men dette resultatet får oss ikke til å konkludere med at akrylamid ikke er skadelig, understreker han.

Forskerne tror det heller er sannsynlig at kjøttetere får i seg flere skadelige stoffer som vegetarianerne ikke får i seg, stoffer som gir utslag på mikrokjerne-nivåene.»

Per i dag ser man at vegetarianere få lavere risiko for kreft selv om de får i seg akrylamid. Forskere vil forske mer på hva er det i vegetarisk kosthold som beskytter mot skader på arvestoff forsårsaket av akrylamid. Les mer på forskning.no

Kilder:

Natalia Kotova m. fl.: Differences in micronucleus frequency and acrylamide adduct levels with hemoglobin between vegetarians and non-vegetarians, European Journal of Nutrition, november 2014. Doi: 10.1007/s00394-014-0796-7 Sammendrag

L. Lipworth m. fl.:Review of epidemiologic studies of dietary acrylamide intake and the risk of cancer, European Journal of Cancer Prevention, juli 2012, Doi:10.1097/CEJ.0b013e3283529b64. Sammendrag

M. Ogawa m. fl.Hemoglobin adducts as a marker of exposure to chemical substances, especially PRTR class I designated chemical substances, Journal of Occupational Health Psychology, september 2006, 5:314-28. Sammendrag

Skrevet av optimaltkosthold

Lege med interesse for plantebasert kosthold

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s