Ikke ta multivitamin!

veganere bør ikke ta multivitamin preparat?
Visste du at veganere ikke bør ta multivitamin-preparat? Et riktig sammensatt vegansk kosthold inneholder alle vitaminer gruppe B bortsett fra vitamin B12. Vitamin D får du med sol, og jod får du med sjøplanter, tangmel og jodberiket salt.
Er du veganer eller har kutter kraftig ned på kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter, er det ikke slik at du bør ta multivitamin. Et riktig sammensatt plantebasert kosthold inneholder rikelig med vitaminer og mineraler. Det er kun et vitamin du bør ta tilskudd av – vitamin B12.

Vitamin D får du med sol, og jod får du med sjøplanter, tangmel og jodberiket salt. Du har i hvert fall ikke behov for å ta et multivitamintablett. Man skal ikke ta multivitaminkompleks bare for å dekke behovet for vitamin B12. I verste fall kan det være helseskadelig å ta multivitamin unødvendig.

Et riktig sammensatt kosthold dekker behovet for alle vitaminer og mineraler (1). Dette gjelder også vegansk kosthold (unntatt vitamin B12). Er du i tvil kan du bruke Helsedirektoratets kostholdsplanleggeren.no for å finne ut om du får nok næringsstoffer.  Flere matvarer, såkalte erstatningsprodukter som soyamelk og havremelk, er beriket med både vitamin B12, vitamin B2 og kalsium. De aller fleste multivitaminpreparater inneholder heller ikke kalsium.

Trenger ikke vitamin B-multivitamin

Det er ikke så lett å være veganer i Norge med tanke på tilskudd av vitamin B12, fordi det ikke finnes noen B-12 vitaminpreparat i Norge som er godt egnet for/utviklet for veganere. Nycoplus skriver på sine nettsider at «Nycoplus har en rekke B-vitamintilskudd til ulike behov.» Men ingen av deres vitamintilskudd passer for veganere. På Facebook siden sin påstår de at de har B-vitaminpreparat som er egnet for veganere, men dette er feil.

TrioBe – tilskudd av vitamin B12 i Norge

Preparat TrioBe er det mest egnede preparatet man kan få vitamin B12 fra som selges i Norge. TrioBe får du på resept. TrioBe inneholder i tillegg til vitamin B12 (cyanokobalamin (B12) 0,5 mg,) to andre vitaminer gruppe B: Folsyre 0,8 mg og pyridoksinhydroklorid (B6) 3 mg. TrioBe inneholder store mengder vitamin B12 og behøver derfor ikke tas hver dag. Vegansk kosthold er ikke noen godkjent indikasjon til å ta TrioBe, men leger har rett til å foreskrive TrioBe for veganere. To tabletter per uke skal være nok til å dekke behovet for vitamin B12. Det er også lurt å ta blodprøve for å sjekke om denne doseringen passer for den enkelte.

Kilder:

Legg inn en kommentar