Vegetarisk kosthold reduserer risiko for tykktarmskreft

Vegetarisk-plantebaserte-kostholdstyper kan redusere-risikoen-tykktarmskreft,
Vegetarisk kosthold og andre plantebaserte kostholdstyper kan redusere risikoen for tykktarmskreft, ifølge en studie nylig publisert i Journal of American Medical Association (JAMA).

Vegetarisk kosthold og andre plantebaserte kostholdstyper kan redusere risikoen for tykktarmskreft, ifølge en studie nylig publisert i Journal of American Medical Association (JAMA). Forskerne vurderte kostholdet til 77 659 deltakere fra Adventist Health Study 2 i en periode på rundt sju år og registrerte tilfeller av kolorektal kreft (kreft i tykktarm og endetarm). Deltakernes kosthold ble delt inn i fem kostholdstyper inkludert vegansk, lakto-ovo vegetarisk, pescovegetarisk, semivegetarisk og ikke-vegetarisk. (Studieforfatterne betegnet i sin studie pescovegetarisk og semivegetarisk kostholdstyper som vegetariske: «…categorized into 4 vegetarian dietary patterns (vegan, lacto-ovo vegetarian, pescovegetarian, and semivegetarian) and a nonvegetarian dietary pattern».)

Vegetarianere i denne studien konsumerte de minste mengder mettet fett og de største mengder fiber, samt hadde lavere BMI sammenlignet med ikke-vegetarianere. De samlede vegetariske gruppene viste en 22 prosent lavere risiko for alle typer kolorektal kreft (kreft i tykktarm og kreft i endetarm) enn den ikke-vegetariske gruppen.

«The adjusted hazard ratios (HRs) in all vegetarians combined vs nonvegetarians were 0.78 (95% CI, 0.64-0.95) for all colorectal cancers, 0.81 (95% CI, 0.65-1.00) for colon cancer, and 0.71 (95% CI, 0.47-1.06) for rectal cancer. The adjusted HR for colorectal cancer in vegans was 0.84 (95% CI, 0.59-1.19); in lacto-ovo vegetarians, 0.82 (95% CI, 0.65-1.02); in pescovegetarians, 0.57 (95% CI, 0.40-0.82); and in semivegetarians, 0.92 (95% CI, 0.62-1.37) compared with nonvegetarians.»

Denne studien kan støtte tidligere forskning som viser en overbevisende årsakssammenheng mellom rødt kjøtt, bearbeidet kjøtt og kreft, og understreker viktigheten av kostholdet i kreftforebygging.

Bakgrunnen for studien

Kolorektal kreft, som er en fellesbetegnelse for kreft i tykktarm (colon) og endetarm (rektum), er en av de ledende årsakene til kreftdødelighet i den vestlige verden, og primærforebygging ved hjelp av kosthold er ønskelig. Forholdet mellom vegetariske kostholdstyper og risikoen for tykktarmskreft er per i dag ikke godt etablert. Derfor utførte forskerne den aktuelle studien.

Adventist Health Study 2 (AHS-2) er en stor prospektiv studie på 96 354 individer – nordamerikanske syvendedagsadventister, både menn og kvinner, som var rekruttert inn i studien mellom 1 januar 2002 og 31. desember 2007. I den aktuelle studien vurderte forskerne kostholdet til de utvalgte 77 659 deltakerne. Analyse ble utført ved hjelp av en statistisk metode (Cox regresjon) som kontrollerer for viktige forvirrende faktorer (confounding factors), både demografiske og livsstilsbetingede. Selve analysen ble gjennomført mellom 1. juni 2014 og 20 oktober 2014.

Også lavt kjøttinntak gir ulemper

Det spesielle med AHS-studien er at også deltagere som ikke var vegetarianere spiste små mengder kjøtt og svært lite bearbeidet kjøtt ift. resten av befolkningen:

«The nonvegetarian group, against which comparisons were made, was already consuming a low-meat diet, with mean intake of only 54.5 g/d of total meat (16.3 g/d of red meat, 20.7 g/d of poultry, and 17.4 g/d of fish) and very little processed meat. For comparison, in the National Institutes of Health (NIH)–AARP (formerly known as the American Association of Retired Persons) study,4 the lowest quintile of red meat consumption for a 2000-kcal/d diet was 17.8 g/d and the highest was 133.0 g/d. Thus, the AHS-2 nonvegetarian participants consumed slightly less red meat daily compared with the lowest quintile of the NIH-AARP cohort.»

NRK omtaler studien

NRK omtaler studien og intervjuer fagpersoner 17. mars:  «Et redusert inntak av rødt kjøtt bidrar til at du reduserer risikoen for både kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes, forteller spesialrådgiver i kosthold og alkohol hos Kreftforeningen, Ida Tidemann-Andersen». Les hele saken her

Veganere har lavest kreftrisiko

Tidligere studier (2) viser at de som har vegansk kostholdsmønster (100 % plantebasert kosthold) har lavest forekomst alle kreft totalt:

«Vegan diet seems to confer lower risk for overall and female-specific cancer than other dietary patterns. The lacto-ovo-vegetarian diets seem to confer protection from cancers of the gastrointestinal tract.»

Mer forskning om kosthold og kreft

Kilder:

  1. Orlich MJ, Singh PN, Sabaté J, Fan J, Sveen L, Bennett H, Knutsen SF, Beeson WL, Jaceldo-Siegl K, Butler TL, Herring RP, Fraser GE. Vegetarian Dietary Patterns and the Risk of Colorectal Cancers. JAMA Intern Med. 2015 Mar 9. doi: 10.1001/jamainternmed.2015.59. [Epub ahead of print]
  2. Yessenia Tantamango-Bartley, Karen Jaceldo-Siegl, Jing Fan, Gary Fraser: Vegetarian Diets and the Incidence of Cancer in a Low-risk Population. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev; 22(2); 286–94. ©2012 AACR http://cebp.aacrjournals.org/content/22/2/286.long
  3. Doris S. M. Chan, Rosa Lau, Dagfinn Aune, Rui Vieira, Darren C. Greenwood, Ellen Kampman, and Teresa Norat: Red and Processed Meat and Colorectal Cancer Incidence: Meta-Analysis of Prospective Studies. 2011  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3108955/

Skrevet av optimaltkosthold

Lege med interesse for plantebasert kosthold

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s