Grønnkål: kilde til kalsium, vitaminer A, C, E o.a.

Grønnkål-næringsinnhold
100 gram grønnkål dekker en femdel av dagsbehovet for kalsium og 11 % av dagsbehovet for jern! I tillegg er grønnkål rik på vitamin C, vitamin A (betakaroten), vitamin E og andre antioksidanter, samt Vitamin B6, kalium, fiber og andre næringsstoffer. 100 gram grønnkål inneholder mer kalsium enn en deciliter kumelk!
Grønnkål er sunn, kalorifattig og utrolig næringsrik! 100 gram grønnkål dekker en femdel av dagsbehovet for kalsium og 11 % av dagsbehovet for jern! I tillegg er grønnkål rik på vitamin C, vitamin A (betakaroten), vitamin E, Vitamin B6, kaliumfiber og andre næringsstoffer. Hvorfor er grønnkål sunn, i tillegg til å være næringsrik? Grønnkålens mørkegrønne farge vitner om et høyt innhold av antioksidanter – sunne plantestoffer som kan forebygge flere sykdommer, bl.a. kreft, og som styrker kroppens immunitet.

Les også:

Grønnkål næringsinnhold

100 gram grønnkål, omtrent to desiliter, gir kun 2 % av dagsbehovet for energi/kalorier, og dekker så mye av dagsbehovet for vitaminer og mineraler:

  • 150 % av dagsbehovet for vitamin C
  • 64 % av dagsbehovet for vitamin A, i form av betakaroten. Betakaroten er både næringsstoff og antioksidant
  • 68 % av dagsbehovet for vitamin E
  • 23 % av dagsbehovet for vitamin B6
  • 20 % av dagsbehovet for kalsium
  • 17 % av dagsbehovet for kalium
  • 15 % av dagsbehovet for fiber
  • 11 % av dagsbehovet for magnesium
  • 11 % av dagsbehovet for jern
  • 11 % av dagsbehovet for vitamin B2
  • 10 % av dagsbehovet for vitamin B1
  • 10 % av dagsbehovet for folat
  • 9 % av dagsbehovet for fosfor
  • 6% av dagsbehovet for protein
  • 6 % av dagsbehovet for sink
  • 4 % av dagsbehovet for selen

Les også:

Grønnkål-næringsinnhold
Grønnkål kan brukes til mye: Grønnkålchips, salat, suppe, potetmos, bakte rotgrønnsaker, pesto, wokk og mye annet! Her: Salat med dampet grønnkål, gresskarkjerner og rapsolje Naturell

Grønnkål i mat

Grønnkål kan brukes til så mye! Blant annet kan du bruke grønnkål i:

  • Supper,
  • wok
  • pastaretter
  • salater
  • potetstappe
  • bakte rotgrønnsaker
  • risretter
  • bønnegryter
  • og til og med chips!

Grønnkål vokser godt i Norge, tåler frost, og det er stadig flere bønner som begynner med grønnkål. Kanskje norsk grønnkål kan utkonkurrere brokkoli fra Spania i vintertider? Høysesongen for grønnkål er fra september til mars. Grønnkål smaker best etter frost – da blir den mildere og søtere!

Les også: Grønnsaker  og Fermentert kål – surkål

Grønnkålchips oppskrift

Chips laget av grønnkål er blitt en ny trend verden rundt. Dette trenger du til å lage grønnkålchips:

  • 1 “kvast” grønnkål
  • 50 gram cashewnøtter
  • 0,5 desiliter næringsgjær
  • Salt
  • 4 spiseskjeer vegetabilsk olje

Prøv denne oppskriften her – fra Mari Hult!

Grønnkålpesto oppskrift

Kjør alt dette i en blender og spis med pasta eller ris!

To pakker (300 gram)  grønnkål, grovhakket og dyppet i 30 sekunder i kokende vann
2 dl havre- eller soyamatfløte
1 ss rapsolje
1 glass valnøtter eller usaltede cashewnøtter
Salt etter smak

Les hvordan tilberede grønnkål på bama.no  og oppskrifter med grønnkål på vektklubb.no

Kilder:

Matvaretabellen.no

Kostholdsplanleggeren.no

http://www.bama.no/eway/no/gronnsaker/kaal/gronnkaal/index.aspx

Skrevet av optimaltkosthold

Lege med interesse for plantebasert kosthold

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s