Avokado på brødskive istedenfor smør og majones

Avokado-næringsrikt-lite-kalorier
Avokado er en sunn, næringsrik frukt med nydelig, mild og nøtteaktig smak og mye sunt fett. Avokado er fett, godt og næringsrikt men har betydelig færre kalorier enn meierimør eller majones.
Avokado er en sunn, næringsrik frukt med nydelig, mild og nøtteaktig smak og mye sunt fett. Næringsrik og mettende, er avokado en av de beste kildene til fett for deg som vil leve sunt! Avokado er fett, godt og næringsrikt men har betydelig færre kalorier enn meierimør eller majones. Det er ingen kolesterol i avokado – i motsetning til smør og majones. Fettet i avokado er hovedsakelig enumettet, som helsemyndighetene anbefaler å spise litt mer av. Det er derfor en god ide å erstatte meierismør med moden avokado på brødskiven, og majones med most avokado i salaten! Avokado kan i tillegg til taco brukes i salater, dipp, på brødskiven, i rå kaker, desserter og så mye annet! Avokado brukes mest rå men kan stekes i noen sekunder. Avokado er en av ikke så mange frukt som i ubegrensede mengder kan brukes i lavkarbokosthold og i kosthold ved diabetes.
Avokadofrukten kommer fra et 20 meter høyt tre som vokser og dyrkes i tropiske og subtropiske områder. Avokado høstes umoden men modnes fint underveis, blant annet på ditt eget kjøkken!
Ut med majones og meierismør, inn med avokado!

Les også:

Avokado – færre kalorier enn i meierismør og majones

Erstatt ku-smøret med moden avokado! Avokado er mye sunnere og lettere enn kusmør. Er avokado moden, kan du fint bruke den som smør. Salt, pepper og kanskje andre krydder som sitronpepper, spisskummin og tandori-masala gir mye spennende smak og er i tillegg sunt.

77 % av kaloriene i avokado kommer fra fettet – hovedsakelig enumettet fett og noe flerumettet fett. En liten avokado veier 130 gram, mens en stor avokado veier opp til 220 gram. 100 gram avokado gir 196 kilocalorier – en tiende del av dagsbehovet (for eksempel for en kvinne som har stillesittende arbeid og er fysisk aktiv to til tre timer per uke). 100 gram meierismør gir 742 kilokalorier, og ekte majones (blanding av egg, olje og eddik) gir 735 kilokalorier.

Fettinnholdet i avocado kan variere.

Les også:

Avokado næringsinnhold

Avokado er en ordentlig næringsbombe! 100 gram avokado (omtrent halvparten av middels stor til stor avokadofrukt) gir en tiende del av dagsbehovet for energi/kalorier, men samtidig dekker så mye av dagsbehovet for flere næringsstoffer:

 • 52 % av dagsbehovet for enumettet fett
 • 43 % av dagsbehovet for vitamin E
 • 39 % av dagsbehovet for folat
 • 31 % av dagsbehovet for vitamin B6
 • 26 % av dagsbehovet for kobber
 • 21 % av dagsbehovet for flerumettet fett
 • 19 % av dagsbehovet for fiber
 • 19 % av dagsbehovet for kalium
 • 11 % av dagsbehovet for magnesium
 • 11% av dagsbehovet for fosfor
 • 6 % av dagsbehovet for sink.

Les også: Hvordan sette sammen et sunt plantebasert kosthold?

Avokado og helse

Så langt har det ikke vært bevis for at det å erstatte mettet fett med avokado kan ha effekt på hjerte- og karsykdom. Nå er det dokumentert at avokado redusere LDL-kolesterolet uten å samtidig redusere LDL-kolesterolet. En rykende fersk studie av Wang, Bordli, Hill et al. har konkludert med følgende:

«Inclusion of one avokado per day as part of a moderate-fat, cholesterol-lowering diet has additional LDL-C, LDL-P, and non-HDL-C lowering effects, especially for small, dense LDL. Our results demonstrate that avocados have beneficial effects on cardio-metabolic risk factors that extend beyond their heart-healthy fatty acid profile.»

Avokado i salat

Vil du få grønnsakssalaten til å smake bedre, tilsett moden avokado i biter til salaten. Eller mos avokado med litt sitronsaft, salt og pepper og server ved siden av.

Avokado kan brukes i rå kaker og desserter
Avokado kan brukes i rå kaker og desserter, sammen med kakao, nøtter, tørket frukt og banan

Avokado i kaker og desserter

Rå kaker og rå mousser er blitt populære i det siste. Du har full kontroll over hva du putter i desserten din, ogdu bevarer flere næringsstoffer og helsefremmende stoffer ved å slippe å steke maten. Det er enkelt å lage rå kaker og mousse. Du trenger kun blender/food processor. I tillegg til avokado bruker man vanligvis tørket frukt, kakaopulver, hakkede nøtter og eventuelt banan i rå kaker og desserter.

Les også: Tørket aprikos – rik på flere sunne stoffer og nærignsstoffer

Ut med majones og meierismør, inn med avokado!

Kilder:

http://www.bama.no/eway/no/gronnsaker/avokado/index.aspx

http://www.frukt.no/leksikon/gronnsaker/avokado/

Matvaretabellen.no

kostholdsplanleggeren.no

Wang, Bordi, Fleming, Hill, Kris-Etherton.: Effect of a moderate fat diet with and without avocados on lipoprotein particle number, size and subclasses in overweight and obese adults: a randomized, controlled trial. J Am Heart Assoc. 2015 Jan 7;4(1). pii: e001355. doi: 10.1161/JAHA.114.001355. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25567051

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: