Hjemmelaget surkål uten sukker (fermentert kål)

oppskrift på hjemmelaget surkål uten sukker - fermentert kål.
Her kommer en oppskrift på hjemmelaget surkål uten sukker – fermentert kål. Det er ikke den samme type kål som er kokt med sukker og eddik og som brukes som vanlig tilbehør til julemat. Denne type surkål blir til ved hjelp av fermenteringsprosess.

Her kommer en oppskrift på hjemmelaget surkål uten sukker – fermentert kål. Det er ikke den samme type kål som er kokt med sukker og eddik og som brukes som vanlig tilbehør til julemat. Surkål kan også lages ved hjelp av fermenteringsprosess.

Surkål i denne oppskriften er fermentert hodekål. Denne type surkål lages uten koking eller tilsetting av sukker eller eddik, og bevarer vitamin C mye bedre enn kokt surkål. Fermentert kål er også en kilde til sunne melkesyrebakterier.

Fermentert kål har selvfølgelig alle de helsebringende egenskapene vanlig hodekål har. Fermentert surkål bevarer vitamin C bedre enn hvis du oppbevarer hodekål inne om vinteren. Fermentert surkål har en spesiell syrlig smak.

Slik får du hjemmelaget surkål

Du trenger to ting:

  • en spesiell kniv som snitter veldig fint. Eventuelt kan du skjære kål med vanlig kniv, men pass på å snitte så tynt som mulig
  • et større husholdningsglass – noe kan du kjøpe på butikk. Du kan også bruke gamle syltetøyglass eller sildglass.

Slik tilbereder du surkål:

  • Snitt hodekålen fint.
  • Salt kålstrimlene lett og kna lett med hendene. Det viktigste her er at kål slipper saft.
  • Etter ønske kan du tilsette bittelitt sukker og litt revet gulrot.
  • Stapp kålen tett i et stort glass. Det er viktig at kål er godt dekket med egen saft på toppen.
  • Ikke sett på lokk!
  • La det stå i romtemperatur i 3 – 4 dager. Det kommer til å boble litt og lukte kål, men dette er normalt og går over etter 3 dager. Dette har noe med naturlige fermenteringsprosesser å gjøre. Du kan dytte i kålen med gaffel et par ganger daglig for å få ut gassboblene fortere.
  • Når boblingen og lukten forsvinner kan du putte glasset i kjøleskapet. Fordel eventuelt surkålen over i flere mindre store glass. Nå må du sette lokk på!
  • Surkål kan oppbevares lenge i kjøleskap

Slik spiser du fermentert surkål

  • Som tilbehør til alle retter, bortsett fra supper og gryter
  • Som forrett – med litt rapsolje
  • Sammen med kokte avkjølte poteter
  • På brødskive
  • Spesielt godt i potetsalat!

Les også:

En annen oppskrift på surkål

Denne fikk jeg av en kolega av meg.

Bruk økologisk kål selvsagt, da får du med de bakteriene du trenger. Sauerkraut bra for B12 produserede bact. (Facultative anaerobe lactobaciller)

Slik gjør jeg det:

Økologisk kål
Glass fra IKEA med fjærlås på lokket (slipper ut overtrykk).
Karve, (løk, urter, krydder).
Plukk av de ytterste bladene (ta vare på)
Tynne skiver. 2 ss salt pr kg kål. Masser inn, la stå på kjøkkenbenken så vannet i kålen trekkes ut. Kan legge til noen kapsler udos choice Super 8. Kan også ha i 1/2 eple.

Hardstappes i glass. Hell i vannet. Vannet skal stå over kålen. Kan lage ekstra saltlake 2ss pr liter vann hvis det ikke er nok væske.

Legg de ytterste kålbladene på toppen. Legg stilken på topp slik at den fungerer som en presse. Lukkes med fjær.

Settes på baderomsgulvet 5 dager. Så 14 dager i romtemperatur. Kan da spises. Så lagres helst i 4-6 uker litt kjølig for bedre smak, blir bedre ved lagring.

Skrevet av optimaltkosthold

Lege med interesse for plantebasert kosthold

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s