Sunn julemat

    Julemat kan være sunt! Prøv linse- og nøttestek istedenfor ribbe
Julemat kan være sunt! Prøv linse- og nøttestek istedenfor ribbe
Ribbe og pinnekjøtt er vanlig julemat. Er du mer opptatt av sunnhet og sunn vekt enn tradisjon, og tør prøve noe nytt? Da kan du lage linse- og nøttestek – en sunn, velsmakende og mettende julerett. Blanding av linser, nøtter og grønnsaker er ikke bare godt, men også sunt og næringsrikt – en optimal julemiddag! Linse- og nøttestek kan du lage i forveien, slik at du reduserer julestresset. Sjekk disse to oppskriftene!

Du trenger ikke kjøtt, egg eller meieriprodukter for å spise godt i julen. Julestek og kaker kan både være velsmakende, sunt og plantebasert. Flere oppskrifter på vegetarisk julemat finner du her

Vegetar julestek fra Jane Johansen – supersunt og enkelt

Her kommer en oppskrift på lettvint linse- og nøttestek fra årets matblogger Jane H. Johansen. Lag gjerne linsesteken en dag eller to i forveien, så blir det minimalt med jobb å gjøre på julekvelden, – sier Jane. Den holder seg fint i kjøleskap noen dager.

Ingredienslisten – dette må du kjøpe inn for å lage denne sunne steken:

(4 pers)
2 dl brune eller grønne linser (= ca 6 dl ferdig kokte linser)
2 laurbærblad
1 dl mandler
1 dl valnøtter
2 dl brødsmuler (= ca 3 brødskiver kjørt til smuler i food processor)
1 medium purre, kuttet smått
1 rød løk, kuttet smått
2 dl revet sellerirot
2 dl små havregryn
2 hvitløksfedd, finhakket
et par never finhakket frisk persille
1 krm chilipulver
litt revet muskatnøtt, smak til
salt + pepper
2 dl vegansk matfløte

Les hvordan tilberede julestek av nøtter og linser på Jane sin blogg Veganmisjonen

Fra Mari Hult (vegetarbloggen) – julestek bakt inn i butterdeig

Mari Hult, en av de mest populære matbloggere, gir deg en grundig innføring i hvordan lage julestek av de sunne ingrediensene: Alt du trenger å vite for å få til nøttesteken på julaften! Her får du en steg-for-steg-beskrivelse for hvordan du lager en flott og kjempegod nøttestek. Les hvordan tilberede nøttestek, med bilder, her

Disse ingredienser bør du ha – til to steker på tilsammen 8 porsjoner:

400 gram nøtter (bland gjerne mandler, cashew -og valnøtter)
200 gram røde linser
50 gram tørket steinsopp
1 aubergine
1 grønn squash
2 gulrøtter
3 stilker stangselleri
2 løk
200 gram champingong
Olje til steking
2 spiseskjeer curry paste
Eventuelt litt hvitløk
10 tørkede aprikoser
4 spisesskjeer barbequesaus
Noen kvaster fersk persille
4 spiseskjeer rismel
100 – 200 gram brødsmuler
Eventuelt litt vann
10 rosenkål
8 plater butterdeig

Plantebasert julemat er sunnere

Vegetarkost metter godt takket være fiber, og gir minst like mye næring som kjøtt. Lager du julematen av råvarer fra planteriket, blir dette en ren helsekost hele førjulstiden – samtidig som det smaker godt! Dine helsebevisste venner blir garantert misunnelig. Alle disse rettene er både magrere og mye sunnere enn «tradisjonell» julemat med mye bearbeidet kjøtt, salt, mettet fett, transfett og andre usunne stoffer.

Les hvorfor linser og nøtter er sunt!

Sjekk også hvordan du kan lage sunne og lettvinte julekaker!

Skrevet av optimaltkosthold

Lege med interesse for plantebasert kosthold

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s