Sunn plantebasert julemat – grønnere, sunnere og lettere desember

Veganmisjonens feststek med sopp og grønne erter
Prøv å variere mellom tung julemat og grønnere retter i disse julebordstidene – lag denne spennende steiken av sopp, krydder og grønne erter! Bilde: Veganmisjonen.com
Ribbe og pinnekjøtt er vanlig julemat. Er du opptatt av sunnhet og sunn vekt i tillegg til tradisjon, hvorfor ikke prøve noe nytt? Da kan du lage linse- og nøttestek – en sunn, velsmakende og mettende julerett. Blanding av linser, nøtter og grønnsaker er ikke bare godt, men også sunt og næringsrikt – en optimal julemiddag! Linse- og nøttestek kan du lage i forveien, slik at du reduserer julestresset. Sjekk noen oppskrifter her!

Julemat kan fint være vegetar og plantebasert, og julebord behøver ikke (bare) være kjøtt, ribbe, medisterkaker o.l. I juletider husk at det er mye god og mettende julemat som kan lages av mat fra planteriket! Du trenger ikke kjøtt, egg eller meieriprodukter til hvert eneste måltid for å spise godt i julen. Julestek og kaker kan både være velsmakende, sunt og plantebasert. Lager du julematen av råvarer fra planteriket, kan det bli ren helsekost hele førjulstiden! Dine helsebevisste venner blir garantert misunnelig.

Tradisjonell julemat ligger tungt i magen på grunn av mye dyrefett og unødvendig mye protein. Det er lett å legge på seg når julebordsesongen i våre dager varer i to måneder, og julegodt selges på butikker fra begynnelsen av november. Prøv å gjøre julen grønnere – og sunnere. Det handler om å tenke nytt og tørre å prøve nye oppskrifter!

Slik spiser du grønnere, sunnere og lettere i desember:

  • Erstatt meieri med plantebaserte alternativer i tradisjonell bakst og andre juleretter
  • Velg egg-frie oppskrifter på julekaker og bakst
  • Spis mye råkost – salat av kål, gulrot, epler, sitrusfrukter, tørket frukt og nøtter. Flere gode oppskrifter på råkost finner du på frukt.no
  • Prøv typiske vegetariske juleretter – som linsestek, nøttestek og andre julestek og nyttårstek. Oppskrifter er på vegetariske og veganske blogger
  • Fråts i tilbehør! Rosenkål, ertestappe, kålrabistappe – alt dette er veldig sunt og plantebasert og vil gjøre deg mett om du spiser mye nok, med riktig saus og krydder – for eksempel peppersaus lagd med havrefløte og plantesmør.
  • Om du vil – erstatt også juleribbe og pinnekjøtt med kjøtterstatninger eller soyabiffer. Oumph, Beyond meat, Anamma, falafel, Grønne folk, VegMe, Hoff og flere andre. Husk julesaus og julegrønnsaker – da blir alle vegetarboller julevennlige!
  • Lag sunne juledesserter av frukt, tørket frukt, nøtter og mørk sjokolade, for eksempel rå kaker, av tørket frukt, nøtter, kakao, peanøttsmør og kokos
  • Spis mye sitrusfrukter, tørket frukt av alle slag og nøtter. Dette er mettende og gir kun sunne kalorier

Plantebaserte julemat-oppskrifter: hovedretter

Raskt og enkelt: Vegisterkaker og Rødbetekaker fra NRK

Flere tips til rask vegetar julemat og enkelte ferdigprodukter som er plantebasert og som kan brukes til å lage eller servere julemat – på Vegetarforeningens nettsider

Prøv denne sunne plantebaserte feststeiken 2017, av grønne erter og sopp! Denne er (relativt) enkel å lage, har få ingredienser som du får tak i på alle matbutikker. Supersunt!

Linsestek 2012 – av kokte linser, mandler, løk, purre og seleri, krydder og matfløte – supersunt, godt, relativt enkelt, mettende, næringstett og magert!

Peppersaus med plantefløte er minst like godt som fløtesaus, men lettere og kolesterolfri! Ertestappe, rosenkål og poteter kan du spise mer av med denne sausen, slik at du blir mett uten den “tyngre” maten

Ferdig, godt og raskt – vegetarkjøtt! Meny/Norgesgruppen frister med “en kjøttfri juledag i julen”, og har mange gode produkter til deg. Bare lag noe som heter julesaus og julens grønnsaker, og fråts i alle mulige kjøtterstattninger! Flere produkter, oppskrifter og gode ideer fra Meny er samlet her

Og hvem kunne tro at falafel kan serveres på norske julebord! Men ifølge Meny, er det bare servere falafler med “julens grønnsaker”! Hvorfor ikke? Oppskriften på kreativ juleservering er her. Vekk med fordommer! Meny skriver følgende:

“Sammen med byggryn, rosenkål, aspargesbønner, tranebær og gresskarkjerner blir dette et fristende julemåltid når du ønsker noe som metter, men som er uten kjøtt.”

Riskrem med plantefløte og julegrøt med plantemelk – erstatt mettet fett fra meieri med sunnere fett!

Lag gjerne plantebasert riskrem – soyafløte og kokosmelk gjør susen!  Du behøver ikke meierifløte for å lage mettende juledessert.

Lettere og sunnere risengrynsgrøt – erstatt ku-melk og meierismør med plantemelk!

Julegrøt – oppskriften kommer fra master i ernæring Marie Vogt. Grøten holder deg mett lenge, og er blant annet gunstig for fordøyelsen, kolesterolnivået og dermed også hjertet, skriver Marie.

Spis mer julegrønt! Råkost og blandet salat

Spis mer råkost – som for eksempel denne Furuly-salaten: Furulysalat er en type kålsalat med appelsin, svisker og hasselnøtter som passer godt til fettere julemat – sur og søt, men kan spises som forrett. Ofte brukt til julens måltider, skriver frukt.no

Waldorfsalat kan lages med plantefløte og plantemajones.

Plantebasert julemat er sunnere – mye lettere, null kolesterol og lite mettet fett

Vegetarkost metter godt takket være fiber, og gir minst like mye vitaminer og mineraler som kjøtt, og mer enn nok med protein. Med plantemat får du mange sunne plantestoffer, såkalte plantekjemikalier, som ikke finnes i mat fra dyr.

Lager du julematen av råvarer fra planteriket, kan det bli ren helsekost hele førjulstiden! Dine helsebevisste venner blir garantert misunnelig. Alle disse rettene er både magrere og mye sunnere enn “tradisjonell” julemat med mye bearbeidet kjøtt, salt, mettet fett, kolesterol og andre usunne stoffer.

Flere oppskrifter på vegetarisk julemat finner du her

Her kommer et par litt mer avanserte oppskrifter.

Vegetar julestek fra Jane Johansen – supersunt og enkelt

Her kommer en oppskrift på lettvint linse- og nøttestek fra årets matblogger Jane H. Johansen. Lag gjerne linsesteken en dag eller to i forveien, så blir det minimalt med jobb å gjøre på julekvelden, – sier Jane. Den holder seg fint i kjøleskap noen dager.

Ingredienslisten – dette må du kjøpe inn for å lage denne sunne steken:

(4 pers)
2 dl brune eller grønne linser (= ca 6 dl ferdig kokte linser)
2 laurbærblad
1 dl mandler
1 dl valnøtter
2 dl brødsmuler (= ca 3 brødskiver kjørt til smuler i food processor)
1 medium purre, kuttet smått
1 rød løk, kuttet smått
2 dl revet sellerirot
2 dl små havregryn
2 hvitløksfedd, finhakket
et par never finhakket frisk persille
1 krm chilipulver
litt revet muskatnøtt, smak til
salt + pepper
2 dl vegansk matfløte

Les hvordan tilberede julestek av nøtter og linser på Jane sin blogg Veganmisjonen

Fra Mari Hult (vegetarbloggen) – julestek bakt inn i butterdeig

Mari Hult, en av de mest populære matbloggere, gir deg en grundig innføring i hvordan lage julestek av de sunne ingrediensene: Alt du trenger å vite for å få til nøttesteken på julaften! Her får du en steg-for-steg-beskrivelse for hvordan du lager en flott og kjempegod nøttestek. Les hvordan tilberede nøttestek, med bilder, her

Disse ingredienser bør du ha – til to steker på tilsammen 8 porsjoner:

400 gram nøtter (bland gjerne mandler, cashew -og valnøtter)
200 gram røde linser
50 gram tørket steinsopp
1 aubergine
1 grønn squash
2 gulrøtter
3 stilker stangselleri
2 løk
200 gram champingong
Olje til steking
2 spiseskjeer curry paste
Eventuelt litt hvitløk
10 tørkede aprikoser
4 spisesskjeer barbequesaus
Noen kvaster fersk persille
4 spiseskjeer rismel
100 – 200 gram brødsmuler
Eventuelt litt vann
10 rosenkål
8 plater butterdeig

Plantebasert julemat er godt, sunt, mettende og næringsrikt

Vegetarkost metter godt takket være fiber, og gir minst like mye næring som kjøtt. Lager du julematen av råvarer fra planteriket, blir dette en ren helsekost hele førjulstiden – samtidig som det smaker godt! Dine helsebevisste venner blir garantert misunnelig. Alle disse rettene er både magrere og mye sunnere enn «tradisjonell» julemat med mye bearbeidet kjøtt, salt, mettet fett, transfett og andre usunne stoffer.

Les hvorfor linser og nøtter er sunt!

Sjekk også hvordan du kan lage sunne og lettvinte julekaker!

Leave a Reply

%d bloggers like this: