Bearbeidet kjøtt øker kreftrisikoen, sier WHO

Bearbeidet kjøtt øker kreftrisikoen
Bearbeidet kjøtt øker kreftrisikoen. Det er bred faglig enighet om det internasjonalt, og nå ber EU oss om å unngå produkter av bearbeidet kjøtt som en del av individuelle kreftforebyggende tiltak.
Bearbeidet kjøtt kan føre til kreft, sier nå også EU i sine tolv nye råd for kreftforebygging (International Agency for Research on Cancer: European Code Against cancer). Bearbeidet kjøtt er alle ferdigprodukter av kjøtt som er produsert ved å tilsette enten salt, natriumnitritt, natriumnitrat eller som er røykt. Pølser, kjøttkaker, pålegg, pateer, saltet kjøttdeig, skinke og andre ferdige produkter av kjøtt vi får kjøpt i butikken er alle bearbeidet kjøtt.

Les også:

Kutt ut bearbeidet kjøtt, sier råd nummer fem i EUs tolv råd for kreftforebygging:

Ha et sunt kosthold:

  • Spis mye fullkorn, linser og bønner, frukt og grønt, Begrens mat med mye sukker og fett.
  • Unngå sukkerholdige drikker.
  • Unngå bearbeidet kjøtt og begrens inntak av rødt kjøtt.
  • Begrens inntaket av mat med mye salt.

Les også:

Her er de alle tolv rådene for kreftforebygging:

1. Do not smoke. Do not use any form of tobacco.

2.Make your home smoke-free. Support smoke-free policies in your workplace.

3.Take action to be a healthy body weight.

4.Be physically active in everyday life. Limit the time you spend sitting.

5.Have a healthy diet:

  • Eat plenty of whole grains, pulses, vegetables and fruits.
  • Limit high-calorie foods (foods high in sugar or fat) and avoid sugary drinks.
  • Avoid processed meat; limit red meat and foods high in salt.

6.If you drink alcohol of any type, limit your intake. Not drinking alcohol is better for cancer prevention.

7.Avoid too much sun, especially for children. Use sun protection. Do not use sunbeds.

8.In the workplace, protect yourself against cancer-causing substances by following health
and safety instructions.

9.Find out if you are exposed to radiation from naturally high radon levels in your home.
Take action to reduce high radon levels.

10.For women:

  • Breastfeeding reduces the mother’s cancer risk. If you can, breastfeed your baby.
  • Hormone replacement therapy (HRT) increases the risk of certain cancers.

Limit use of HRT.

11.Ensure your children take part in vaccination programmes for:

  • Hepatitis B (for newborns)
  • Human papillomavirus (HPV) (for girls).

12.Take part in organised cancer screening programmes for:

  • Bowel cancer (men and women)
  • Breast cancer (women)
  • Cervical cancer (women).

Myndighetenes tiltak for å unngå bearbeidet kjøtt?

Dette er råd for befolkningen. For at kreftforebygging skal være vellykket, bør individuelle tiltak støttes av myndighetenes politikk og tiltak. Hva gjør norske helsemyndigheter for at det skal være enklere for oss å unngå bearbeidet kjøtt? OptimaltKosthold.no har følgende forslag:

  • Forby reklame av bearbeidet kjøtt
  • Kutte ned på subsidiene som brukes til å produsere kjøtt
  • Opplyse om plantebaserte matvarer som mandelsmør, økologisk peanøttsmør, hummus og andre typer pålegg
  • Satse på produksjon av frossne plantebaserte produkter som «kjøttkaker» og «burgere» laget av erter, bønner og grønnsaker
  • Opplyse om at man fint kan dekke behovet for bl.a. protein og jern uten kjøtt

«Successful cancer prevention requires these individual actions to be supported by governmental policies and actions.»

Les også:

Kilde:

International Agency for Research on Cancer: European Code Against cancer  Lenke

Skrevet av optimaltkosthold

Lege med interesse for plantebasert kosthold

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s