Lavkarbokosthold, hjerteinfarkt og risiko for å dø for tidlig

Lavkarbokosthold øker risiko for å dø for tidlig etter gjennomgått hejrteinfarkt
Lavkarbokosthold øker risiko for å dø for tidlig etter gjennomgått hjerteinfarkt

Å ha et lavkarbokosthold med høyt inntak av animalske kilder til protein og fett etter gjennomgått hejrteinfarkt var assosiert med 33 % høyere risiko for å dø av hjerte- og karsykdom og 53% høyere risiko for å dø totalt. Dette er konklusjon i en studie Low-Carbohydrate Diet From Plant or Animal Sources and Mortality Among Myocardial Infarction Survivors nylig publisert i the Journal of the American Heart Association. Det ble ikke funnet helsegevinster ved å følge lavkarbohydratkosthold etter gjennomgått hjerteinfarkt.

Les også:

Studien inkluderte 2258 kvinner fra Nurses’ Health Study og 1840 menn fra Health Professional Follow-Up Study som hadde gjennomgått sin første hjerteinfarkt. Lavkarbokosthold som er plantebasert var ikke assosiert med lavere risiko for å dø, enten av hjerte- og karsykdom eller av andre årsaker tilsammen.

Bakgrunnen for studien: Det er per i dag ukjent hvilke kostholdsmønstre som er sunnest for pasienter som gjennomgikk hjerteinfarkt. Konkrete langsiktige fordeler ved lavkarbohydratkosthold er heller ikke kjente, enten når det gjelder lavkarbokosthold som er basert på animalske matvarer eller matvarer fra planteriket.

«We included 2258 women from the Nurses’ Health Study and 1840 men from the Health Professional Follow‐Up Study who had survived a first MI during follow‐up and provided a pre‐MI and at least 1 post‐MI food frequency questionnaire. Adherence to an LCD high in animal sources of protein and fat was associated with higher all‐cause and cardiovascular mortality (hazard ratios of 1.33 [95% CI: 1.06 to 1.65] for all‐cause mortality and 1.51 [95% CI: 1.09 to 2.07] for cardiovascular mortality comparing extreme quintiles). An increase in adherence to an animal‐based LCD prospectively assessed from the pre‐ to post‐MI period was associated with higher all‐cause mortality and cardiovascular mortality (hazard ratios of 1.30 [95% CI: 1.03 to 1.65] for all‐cause mortality and 1.53 [95% CI: 1.10 to 2.13] for cardiovascular mortality comparing extreme quintiles). An increase in adherence to a plant‐based LCD was not associated with lower all‐cause or cardiovascular mortality.

Conclusions Greater adherence to an LCD high in animal sources of fat and protein was associated with higher all‐cause and cardiovascular mortality post‐MI. We did not find a health benefit from greater adherence to an LCD overall after MI.»

Les hele studien her

Dette er i tråd med tidligere forskning:

Nasjonalt råd for ernæring (2) oppsummerer (side 69):

«I en studie av Fung og medarbeidere (85 168 kvinner og 44 548 menn som ble fulgt over 26 år) fant man at lav-karbohydratkosthold basert på animalske matvarer var assosiert med økt total dødelighet, mens grønnsaksbasert lav-karbohydrat kosthold var assosiert med redusert dødelighet (15). Sjögren og medarbeidere fant også at lav-karbohydrat kosthold øker risiko for total dødelighet sammenlignet med et middelhavskosthold blant eldre svenske menn (16)»

Kilder:

1. Shanshan Li, Alan Flint, Jennifer K. Pai, John P. Forman, Frank B. Hu, Walter C. Willett, Kathryn M. Rexrode, Kenneth J. Mukamal, Eric B. Rimm: Low-Carbohydrate Diet From Plant or Animal Sources and Mortality Among Myocardial Infarction Survivors. J Am Heart Assoc. 2014; 3: e001169

2. «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer», Nasjonalt råd for ernæring, 2011, http://helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer/Publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-2011.pdf

Kan man dyrke nok plantekost i Norge for å dorsyne nordmenn med mat? Her får du svarene:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: