Plantebasert kosthold og overlevelse etter brystkreft

Kosthold og brystkreft
Kosthold og brystkreft

Plantebaserte kostholdsmønstre er rike på fiber, lave på mettet fett og inkluderer ofte soya som kilde til fullverdig protein og en del andre næringsstoffer. Det er flere studier som viser at kosthold som er rikt på fiber, lavt på mettet fett og inkluderer soyaprodukter kan øke overlevelse etter brystkreft. Den nylig publiserte rapporten fra verdens ledende organisasjon innen kreftforskning, the World Cancer Research Fund, WCRF, oppsummerer disse studiene.

Les også:

Denne rapporten er en del av WCRF sitt Continuous Update Project (CUP). Selv om det er ikke nok bevismateriale for å gi konkrete råd til pasienter som har overlevd brystkreft, er det indikasjoner for sammenheng mellom fiberrikt kosthold, soyaprodukter og bedre overlevelse. Det er også en sammenheng mellom lavere inntak av fett totalt og spesielt lavere inntak av mettet fett og bedre overlevelse etter brystkreft.

«The Continuous Update Project’s independent panel of scientists concluded that because of limitations in either the design or execution of much of the research that exists, the
evidence is still not strong enough to make specific recommendations for breast cancer
survivors. However, there are indications of links between better survival after breast
cancer and:

  • a healthy body weight
  • being physically active
  • eating foods containing fibre
  • eating foods containing soy
  • a lower intake of total fat and, in particular, saturated fat.»

«The studies that are available indicate:

  • Women who eat more foods containing fibre – both before and after diagnosis – may
    have a lower risk of dying from breast cancer.
  • Breast cancer survivors who eat more foods containing soy after diagnosis may have a lower risk of dying from the disease.
  • Women consuming a diet high in fat and saturated fat before developing the disease may have an increased risk of dying following a diagnosis of breast cancer.»

Hvilket kosthold er anbefalt etter kreft?

Rapporten gir følgende anbefalinger når det gjelder dem som er ferdigbehandlet for kreft:
«After treatment for breast cancer our advice, if it fits with the specific medical advice
given, is to follow our Cancer Prevention Recommendations (available at wcrf.org), which
include eating a healthy diet, being physically active and maintaining a healthy weight.»

Les anbefalinger fra verdens ledende kreftforskere på deres nettside:

«Eat more of a variety of vegetables, fruits, wholegrains, & pulses such as beans.
Eat mostly foods of plant origin.»
(les mer her)
«Limit consumption of red meats (such as beef, pork and lamb) and avoid processed meats»
(les mer her)

Les hele rapporten og last gjerne en pdf her

Kilde: World Cancer Research Fund International. Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity, and Breast Cancer Survivors. 2014. Accessed October 16, 2014.

Les også:

Skrevet av optimaltkosthold

Lege med interesse for plantebasert kosthold

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s