Bearbeidet kjøtt og kreft i urinblære

Bearbeidet kjøtt kan øke risiko for kreft i urinblære
Bearbeidet kjøtt (i praksis alle ferdige kjøttprodukter fra butikk som pålegg, pølser, ferdige kjøtkaker, pateer o.a.) kan øke risiko for kreft i urinblære

En ny studiesammenfatning (meta-analyse) publisert i International Journal of Clinical and Experimental Medicine viser en positiv korrelasjon mellom inntak av bearbeidet kjøtt og risiko for å bli rammet av urinblærekreft. Forskerne sammenfattet resultater fra 14 studier av rødt kjøtt (totalt 9084 tilfeller av kreft i urinblæren) og 11 studier av bearbeidet kjøtt (totalt 7562 tilfeller av kreft i urinblæren) med tilsammen 1 558 848 personer.

Studieforfatterne fant gjennomsnittlig 22 prosent økt risiko for blærekreft hos dem som spiste mye bearbeidet kjøtt. Når det gjelder studier fra USA fant studieforfatterne økt risiko for å bli rammet av urinblærekreftbåde både hos dem som spiste mer bearbeidet kjøtt og hos dem som spiste mer rødt kjøtt.

Les også:

Hva er kreft i urinblæren?

Urinblærekreft er fjerde hyppigste kreftformen hos menn og åttende hyppigste kreftformen hos kvinner. Både forekomst og dødelighet av kreft i urinblæren har økt mye siden 1970, spesielt hos menn. Forekomst av urinblærekreft rammer hovedsakelig mennesker eldre enn 60 år. En viktig risikofaktor for å utvikle blærekreft er røyking. Forekomsten av kreft i urinblæren øker betydelig etter fylte 60 år. Les mer om kreft i urinblære på Oncolex sine nettsider

Les også:

Link til studien, både abstracts og helse studien, er tilgjengelig her

Fei Li, Shengli An, Lina Hou, Pengliang Chen, Chengyong Lei, Wanlong Tan. Red and processed meat intake and risk of bladder cancer: a meta-analysis. Int J Clin Exp Med 2014;7(8):2100-2110

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: