Testosteron, østrogen og soya

Soyaprodukter påvirker ikke testosteronnivået
Soyaprodukter er trygge å spise, fører ikke til feminisering av menn eller til impotens, og er naturlig del av sunt og variert kosthold

Soya er en sunn og næringsrik matvare og hører med i et sunt, variert kosthold – både plantebasert og blandet. Mange er bekymret for at soya og soyaprodukter kan hemme nivå av det mannlige kjønnshormonet testosteron. Forskningsoppsummering viser at dette ikke er tilfelle. Selv om soya inneholder en type plantekjemikalia/isoflavoner, østrogenhermere, som har en virkning som ligner noe det kvinnelige kjønnshormnet østrogen, viser forskning at soya ikke påvirker testonnivået hos menn. Soyaplantestoffer isoflavoner brukes derimot til å lindre overgangsalderplager hos kvinner. Ku-melk inneholder derimot naturlige kvinnelige kjønnshormoner – østrogen og progesteron, siden mesteparten av melkekuer er drektige når de melkes.

Les også om

Soya er rik på fullverdig protein (inneholder alle de essensielle aminosyrene) – og kan dermed erstatte kjøtt, samt jern, sink, fiber, vitaminer gruppe B (unntatt vitamin B12), spesielt folat, kalsium og fiber (1). I tillegg inneholder soya sunne plantekjemikalier, isoflaviner.

En metaanalyse (2) viser at verken soyaprodukter eller isolerte isoflavoner i pilleform (kosttilskudd) reduserer nivået av testosteron hos menn:

«The results of this meta-analysis suggest that neither soy foods nor isoflavone supplements alter measures of bioavailable T concentrations in men.»

Les oppsummeringsartikkel om soyaprodukter til ernæringsfysiolog Pernilla Berg her  Artikkelen besvarer spørsmål om helseeffekter av soyaprodukter, og last gjerne ned artikkelen i pdf-format

Les mer om soyaprodukter og østrogenlignende stoffer på nettsiden til ernæringsfysiologen Jack Norris

Hvordan bruke soya:

  • Soyaflak i frokostblanding gir mer protein, fett og bedre metthetsfølelse
  • Tofu (fermenterte soyabønner, soyaost) kan brukes i gryter, wok, desserter og mye annet
  • Soyakjøtt kan brukes i lasagner, pizza, supper og mange andre tradisjonelle retter
  • Soyamelk, soyayoghurt o.a. soya-«meieriprodukter» kan brukes istedenfor produkter som kommer fra ku

Næringsinnholdet i soyabønner, tørre (1)

Næringsstoff Mengde Enhet
Matvaretabellen – liste over næringsinnhold for valgte matvarer
Spiselig del
100 %
Vann
8 g
Kilojoule
1599 kJ
Kilokalorier
383 kcal
Fett
18,6 g
Mettede fettsyrer
2,3 g
Trans-umettede fettsyrer
0 g
Cis-enumettede fettsyrer
3,5 g
Cis-flerumettede fettsyrer
9,1 g
Kolesterol
0 mg
Karbohydrat
10,3 g
Stivelse
4,8 g
Mono- og disakkarider
5,5 g
Sukker, tilsatt
0 g
Kostfiber
15,7 g
Protein
35,9 g
Salt
0 g
Alkohol
0 g
Vitamin A
1 RAE
Retinol
0 µg
Beta-karoten
12 µg
Vitamin D
0 µg
Vitamin E
0,8 alfa-TE
Tiamin
0,61 mg
Riboflavin
0,27 mg
Niacin
2,2 mg
Vitamin B6
0,38 mg
Folat
370 µg
Vitamin B12
0 µg
Vitamin C
0 mg
Kalsium
240 mg
Jern
9,7 mg
Natrium
5 mg
Kalium
1730 mg
Magnesium
250 mg
Sink
4,3 mg
Selen
14 µg
Kopper
1,55 mg
Fosfor
650 mg
Jod
6 µg

Soya er trygg mtp. brystkreft, Kreftforeningen i USA:

«Bottom line: Even though animal studies have shown mixed effects on breast cancer with soy supplements, studies in humans have not shown harm from eating soy foods. Moderate consumption of soy foods appears safe for both breast cancer survivors and the general population, and may even lower breast cancer risk. Avoid soy supplements until more research is done. So, enjoy your occasional tofu stir-fry or tofu burger – they are unlikely to increase your risk of breast cancer and, on balance, are some of the healthier foods you can eat!»

The Bottom Line on Soy and Breast Cancer Risk. Marji McCullough, ScD, RD, American Cancer Society, August 2012, updated April 2014

Flere oppsummeringsartikler om soya og helse

Standpunkt om soya og hjerte- og karsykdom, American Heart Assiciation:
AHA Science Advisory.  Soy Protein and Cardiovascular Disease. A Statement for Healthcare Professionals From the Nutrition Committee of the AHA. John W. Erdman Jr, PhD;  for the AHA Nutrition Committee

Soyabaserte morsmelkerstatninger er trygge

«Available evidence from adult human and infant populations indicates that dietary isoflavones in soy infant formulas do not adversely affect human growth, development, or reproduction.»

en oversikt fra 2016
Soyabaserte morsmelkerstatninger er trygge – en annen oversikt, fra 2014

Mer om soya

Soja. Pernilla Berg, ernæringsfysiolog og dr. med
Blir ikke mer feminin av å spise soya.  Norsk helseinformatikk (oppslagsverk for leger)

Soy: What’s the Harm?  Jack Norris, RD. Vegan Health

Kilde:

  1. Matvaretabellen 2014. Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo.  http://matvaretabellen.no/belgfrukter-g6.3/soyaboenner-toerre-06.083
  2. Hamilton-Reeves JM, Vazguez G, Daval SJ, Phipps WR, Kurzer MS, Messina MJ: Clinical studies show no effects of soy protein or isoflavones on reproductive hormones in men: results of a meta-analysis. Fertil Steril. June 11, 2009. DO:10.1016/j.fernstert. 2009-04.038  http://media.web.veganlife.se/2011/01/soja.pdf

Skrevet av optimaltkosthold

Lege med interesse for plantebasert kosthold

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s