Hvilke bønner er sunnest – fra butikk eller hjemmelagde?

Linser, bønner og erter, samt soyaprodukter og peanøtter er rike på protein, inkludert aminosyren lysin, fiber, vitaminer gruppe B, antioksidanter og mineraler
Bønner og linser inneholder mye protein, jern, vitaminer, antioksidaner, fiber og mineraler. Både tørkede og hermetiske bønner er sunt

Bønner er en viktig del av et sunt kosthold. Helsemyndighetene i USA anbefaler omtrent en halv kopp bønner per dag, og bønner teller både som grønnsak og protein siden de har det beste av begge. Dette skriver lege M Greger på nettsiden nutritionfacts.org (1). Norske helsemyndigheter sier ikke at bønner er en av fem om dagen, heller ikke andre belgvekster, men de skriver at bønner hører med i et variert kosthold (2):

«Belgvekster som bønner og linser, frø, krydder og urter inngår heller ikke i «fem om dagen». Disse har ofte et høyt innhold av næringsstoffer og hører med i et variert kosthold.»

Solid næringsinnhold

Bønner er gode kilder til fiber, folat, planteprotein, plantejern, vitamin B1 og mineraler som magnesium, fosfor, kalium og kobber, og har samtidig naturlig lavt innhold av natrium (salt) (3).

Altfor få spiser bønner

Likevel er det fortsatt mange som dessverre ikke er familiære med bønner! To av de sunneste matvarer i verden er grønnsaker og bønner, sier lege M. Greger, men det er få som spiser mye nok.

Les også: Hvordan tilberede bønner, linser, erter og kikerter? Tips til koking og bløtlegging

Hvordan få i seg bønner?

Hermetiske bønner er praktisk og lettvint, men er de like næringsrike som hjemmelagede? Og hvis man bruker hermetiske, ferdigkokte bønner fra butikk, bør man tømme væsken eller ikke? En fersk studie publisert i Food and Nutrition Sciences har sett på bønner (4).

  • Av bønner og andre belgvekster kan du lage burgere og pålegg.

I tillegg til helsefordeler er bønner billig. En porsjon bønner koster mellom en og fire kroner. Hermetiske bønner koster omtrent tre ganger mer enn tørkede bønner, men tørkede bønner kan ta timer å tilberede.

Ernæringsmessig er kokte og hermetiske bønner omtrent det samme, men saltinnholdet kan være betydelig høyere i hermetiske bønner. Tømming og skylling av hermetiske bønner kan redusere saltinnholdet med 100 %. Skylling kan også redusere litt innholdet av noen næringsstoffer.

Bønner, både tørkede og hermetiske, er et næringsrikt mat og bør være en del av et sunt kostholdt.

Kilder:

  1. http://nutritionfacts.org/2014/09/25/are-canned-beans-as-healthy-as-home-cooked/
  2. https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/fem-om-dagen
  3. matvaretabellen.no
  4. Michael Zanovec, Carol E. O’ Neil, Theresa A. Nicklas: Comparison of Nutrient Density and Nutrient-to-Cost Between Cooked and Canned Beans http://www.scirp.org/journalPaperInformation.aspx?paperID=4521#.VCUs8qJkNSM<

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: