Plantebasert kosthold og syre-basebelastning

rå friske rydderurter
Det er flere grunner til spise rå friske krydderurter

Friske krydderurter som basilikum, persille, ruccula o.a. er ikke bare godt, forfriskende og appetittvekkende. Friske krydderurter inneholder mye sunne stoffer som antioksidanter, andre plantekjemikalier, vitaminer og mineraler. Akkurat som agurk og andre rå grønnsaker og frukt har krydderurter lav PRAL-score, noe som kan være gunstig mtp. bl.a. forebygge diabetes type to. PRAL-score har med syre og basedannelse i kroppen å gjøre, noe som fram til nå har vært omdiskutert.

En studie fra 2013, der 66,485 kvinner ble fulgt i 14 år, konkluderer:

«We have demonstrated for the first time in a large prospective study that dietary acid load was positively associated with type 2 diabetes risk, indepen- dently of other known risk factors for diabetes. Our results need to be validated in other populations, and may lead to promotion of  diets with a low acid load for the prevention of diabetes. Further research is required on the underlying mechanisms.»

Alle matvarer har sin PRAL-verdi. Ost, kjøtt og fisk har høy PRAL-verdi, grønnsaker og frukt har derimot lav PRAL-verdi. Dette er avhengig av innholdet av/balanse mellom kalium, kalsium, magnesium, forsfor og protein. Det er ikke smaken/syrligeheten som bestemmer PRAL-score. Tabeller med PRAL-score til ulike matvarer finnes på nettet.

Resultatene viser at høyt inntak av matvarer med høy PRAL-verdi øker risiko for diabetes type to, og omvendt, inntak av matvarer med lav PRAL-score kan være gunstig. Det er per i dag ikke så mange studier om PRAL-score og helse, men ernæringsstudenter lærer mye om PRAL-verdi i ulike matvarer.

«A Western diet rich in animal products and other acidogenic foods can induce an acid load that is not compensated for by fruit and vegetables; this can cause chronic metabolic acidosis [1, 2]. It has recently been suggested that acid/base imbalance may play an important role in some cardiometabolic abnormalities [3–5].»

Les om ulike urter på Bama sine nettsider

Kilde:

Guy Fagherazzi & Alice Vilier & Fabrice Bonnet & Martin Lajous & Beverley Balkau & Marie-Christine Boutron-Ruault & Françoise Clavel-ChapelonDietary acid load and risk of type 2 diabetes: the E3N-EPIC cohort study. Diabetologia DOI 10.1007/s00125-013-3100-0

http://www.nutrinfo.com/biblioteca/documentos_adicionales/Fagherazzi.pdf

Skrevet av optimaltkosthold

Lege med interesse for plantebasert kosthold

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s