Plantebasert kosthold reverserer hjerte- og karsykdom

Plantebasert kosthold kan reversere hjerte- og karsykdom
Plantebasert kosthold kan reversere hjerte- og karsykdom

“only 1 major cardiovascular event (stroke) was related to disease progression in patients adherent with the dietary intervention. This is a recurrent event rate of 0.6%. Thus, 99.4% of adherent patients avoided major cardiac events.”

Dette er resultat av en intervensjonsstudie på hjertesyke pasienter som utelukket alle produkter fra dyreriket og hadde plantebasert kosthold.

Les også:

Selv om moderne medisinsk og kirurgisk behandling hjelper pasienter med koronarsykdom (sykdom i hjertets blodårer som ofte fører til infarkt), gjør den lite for å hindre videre utvikling av sykdommen. Omlegging til plantebasert kosthold som vist i denne http://www.jfponline.com/articles/editor-s-pick/article/a-way-to-reverse-cad/f74f8ebb9261a837f3511f407516c7e5.html  og andre studier har klart å stoppe og til og med reversere koronar hjertesykdom.

Hjerte- og karsykdommer tar flest liv

Kardiovaskulære sykdommer tar fortsatt flest liv i den vestlige verden tross 40 år med aggressiv medikamentell og kirurgisk behandling. Denne behandlingen kan være livreddende ved hjerteinfarkt. Men inngrepet viser en liten beskyttelse mot fremtidige hjerteinfarkt eller forlengelse livet, kanskje fordi den ikke behandler den viktigste årsaken til denne sykdommen. Slik behandling innebærer samtidig en betydelig risiko for sykelighet og dødelighet, og fører til store kostnader.

Les også: Plantebasert kosthold og forebygging hjerte- og karsykdommer

Plantebasert kost reverserte sykdommen

Plantebasert ernæring stoppet utvikling og til og med førte til tilbakegang av koronarsykdom i en liten studie tidligere, men det var skepsis om denne tilnærmingen kunne lykkes i en større gruppe pasienter. Formålet med oppfølgingsstudien http://www.jfponline.com/articles/editor-s-pick/article/a-way-to-reverse-cad/f74f8ebb9261a837f3511f407516c7e5.html  var å definere graden av etterlevelse og utfall hos 198 frivillige som fikk rådgivning for å legge om fra et vanlig kosthold til plantebasert ksthold.

177 pasienter fikk råd om plantebasert ernæring og klarte å etterleve dem. Disse pasienter hadde fra før etablert hjertekarsykdom og var interessert i overgangen til plantebasert ernæring som et supplement til vanlig behandling og oppfølging mtp deres hjertesykdom. Deltakerne måtte utelukke meieriprodukter, fisk og kjøtt og tilsatt olje.

Den sunne plantekosten

Deres diett besto av fullkorn, belgvekster (linser, bønner, erter, kikerter), grønnsaker og frukt. Deltakerne fikk vite at balansert og variert plantebasert kost ville dekke deres behov for aminosyrer, og ble oppfordret til å ta et multivitamin og vitamin B12-supplement. De fikk råd om å bruke linfrø, noe som fungerte som en ekstra kilde til omega-6 og omega-3 essensielle fettsyrer.

I utgangspunktet burde man unngå all tilsatt olje og bearbeidede produkter som inkluderte oljer, fisk, kjøtt, fugl, meieriprodukter, avokado, nøtter og overflødig salt. Pasientene ble også bedt om å unngå sukkerholdige matvarer (sukrose, fruktose, og drikker som inneholdt dem, raffinerte karbohydrater, fruktjus, sirup og melasse). Senere har man også ekskludert koffein og fruktose.

Et stort forebyggende potensiale

Denne behandlingtilnærmingen, kostholdsomlegging, bør undersøkes bedre for å se om etterlevelse kan opprettholdes i bredere populasjoner. Plantebasert ernæring har et stor potensiale mtp. epidemien av hjerte- og karsykdommer.

Kilde:
Caldwell B. Esselstyn Gina Gendy, Jonathan Doyle, Mladen Golubic, Michael F. Roizen: A way to reverse CAD? J Fam pract. 2014 juli; 63 (7):356-364, 364a, 364b.

Leave a Reply

%d bloggers like this: