Rødt kjøtt er assosiert med brystkreft

Rødt kjøtt er assosiert med brystkreft
Rødt kjøtt er assosiert med brystkreft

Høyere inntak av rødt kjøtt er assosiert med en 22 % økt risiko for brystkreft, mens inntak av belgvekster og nøtter er assosiert med 15 – 19 % reduksjon av risikoen for brystkreft. Dette er resultater fra en prospektiv kohortstudie så så på sammenheng mellom ulike proteinkilder i kosten og brystkreft, Dietary protein sources in early adulthood and breast cancer incidence, nylig publisert i British Medical Journal.  Hele studien finner du her

Studien er utført på 88 803 premenopausale (som ikke kommet i overgangsalder) amerikanske kvinner som deltok i Nurses’ Health Study II og som besvarte et spørreskjema om kosthold i 1991. 2830 tilfeller av brystkreft er dokumentert i løpet av oppfølgingsperioden på 20 år. Formålet med studien var å undersøke sammenhengen mellom proteinkilder i kosten i tidlig voksen alder og risiko for utvikling brystkreft senere i livet.

Les også:

Spis mer bønner, linser og erter

Å spise belgfrukter istedenfor rødt kjøtt kunne reduserer risikoen for utvikling av brystkreft. Det å erstatte en porsjon rødt kjøtt per dag med en porsjon belgfrukter per dag var assosiert med en 15% lavere risiko for brystkreft blant alle kvinner og en 19% lavere risiko blant premenopausale kvinner (kvinner som ikke er kommet i overgangsalder).

Les også: Bønner, linser, erter og kikerter

Studien viser samtidig at det å erstatte rødt kjøtt med blanding av fisk, nøtter, fjærkre og egg også kan redusere risiko for brystkreft. Men totalt sett burde man likevel foretrekke belgvekster fremfor egg.

I et vanlig vestlig kosthold spises det allerede altfor mye animalske produkter, og helsemyndighetene i Norge ønsker bl.a. ikke at forbruket av egg stiger. Les mer om egg og diabetes

Samtidig ønsker helsemyndighetene at nordmenn spiser mer fiber. Fiber finnes kun i matvarer fra planteriket. Linser, bønner, erter og kikerter (belgvekster) er spesielt rike på fiber, ikke bare på protein.

Å erstatte rødt kjøtt med belgvekster er derfor det sunneste.

Les også:

Kilde: Farvid MS, Cho E, Chen WY, Eliassen AH, Willett WC. Dietary protein sources in early adulthood and breast cancer incidence: prospective cohort study. BMJ. Publisert på nettet 10. juni 2014.

%d bloggere like this: