Jern i kjøtt knyttet til hjertesykdom

Jern som finnes i kjøtt, eller hem-jern, kan øke risiko for hjertesykdom opp til 57 %. Dette viser en gjennomgang av flere 21 studier, metaanalyse, publisert i Journal of Nutrition primo 2014.

Lenke til studien er her (les full tekst her hvis du har tilgang/abonnerer på).

Fra tidligere finnes det omfattende dokumentasjon for at jern øker risiko for kreft i tykktarm og endetarm, noe som har ført til at bl.a. norske helsemyndigheter fraråder å spise mer enn 500 gram rødt kjøtt per uke.

Animalsk jern og hjertesykdom

Forskerne analyserte data fra 21 studier fra ulike land, som omfattet 292 454 deltakere, for gjennomsnittsperiode på ti år. Studien har sett på sammenheng mellom inntak av jern fra kosten, kroppens jernlagre (ferritin) og risikoen for koronar hjertesykdom (hjerteinfarkt og hjertekrampe).

Resultatene viste at jern som finnes i kjøtt, eller hem-jern, økte risiko for hjertesykdom med 57 prosent. Omvendt, ikke-hem-jern (en jernform som finnes i belgvekster, grønnsaker, fullkorn og andre vegetabilske matvarer) viste ingen relasjon til risiko for utvikling eller dødelighet av hjertesykdom:

Twenty-one eligible studies (32 cohorts) including 292,454 participants with an average of 10.2 y of follow-up were included. Heme iron was found to be positively associated with CHD incidence (RR: 1.57; 95% CI: 1.28, 1.94), whereas total iron was inversely associated (RR: 0.85; 95% CI: 0.73, 0.999). Neither heme-iron nor total iron intakes were significantly associated with CHD mortality.

In conclusion, total iron intake and serum iron concentrations were inversely associated with CHD incidence, but heme iron intake was positively related to CHD incidence.

Kilder til jern i kosten

Hovedkilder til jern i norsk kosthold er ikke kjøtt, men kornprodukter. Jern i planteriket finnes rikelig i linser, bønner, fullkornsprodukter og grønne bladgrønnsaker. Jern tas bedre opp hvis man spiser mat rik på vitamin C til maten, som paprika, apelsin, brokkoli o.l. Les mer om jern i kosten her

Kilde:

Hunnicutt J, He K, Xun P. Dietary iron intake and body iron stores are associated with risk of coronary heart disease in a meta-analysis of prospective cohort studies. The Journal of Nutrition. First published ahead of print January 8, 2014 as doi: 10.3945/jn.113.185124. 

Skrevet av optimaltkosthold

Lege med interesse for plantebasert kosthold

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s