Animalsk fett kan øke risiko for brystkreft

Det er en sammenheng mellom inntak av animalsk fett i tidlig voksen alder og risiko for brystkreftutvikling senere i livet, viser en studie publisert mai 2014 i Breast Cancer Research and Treatment.

Studien Premenopausal dietary fat in relation to pre- and post-menopausal breast cancer undersøkte sammenhengen mellom fettinntak og forekomst av brystkreft hos 88 804 kvinner i Nurses ‘Health Study II.

Our finding suggests a positive association between early adult intake of animal fat and breast cancer risk.

88 804 kvinner i alderen 26-45 år 1991-2011 ble fulgt, og tilfeller av brystkreft var dokumentert. Studieforfatterne kartla fettinnhold i kosten i forhold til tilfeller av brystkreft, både antall brystkrefttilfeller totalt,  premenopausale (før klimakteriet) og postmenopausale (etter klimakteriet) brystkrefttilfeller. I løpet av 20 år med oppfølging ble 2830 brystkrefttilfeller diagnostisert.

Les også:

Fett fra dyreriket og brystkreftrisikoen

Det totale fettinntaket var ikke assosiert med risiko for brystkreft totalt. Etter justering for demografiske, antropometriske, livsstils- og kostholdsfaktorer, ble en positiv sammenheng (økning med 18 %) observert mellom inntak av animalsk fett og brystkreft totalt (RR for høyeste vs. laveste kvintil 1,18).

En positiv sammenheng mellom brystkreft og inntaket av animalsk fett ble også sett hos premenopausale kvinner, men ikke blant postmenopausale kvinner.

Høyere inntak av mettet fett og enumettet fett ble hvert assosiert med noe høyere risiko for brystkreft blant alle kvinner, og høyere inntak av kolesterol var assosiert med høyere risiko for premenopausal brystkreft.

Rødt kjøtt og brystkreft

Imidlertid ble assosiasjoner av mettet fett, enumettet fett og animalsk fett svekket og ikke-signifikant etter justering for inntak av rødt kjøtt. Inntak av andre typer fett inkludert vegetabilsk fett, melkefett, flerumettet fett og transfett var ikke assosiert med risiko for brystkreft. Disse funn tyder på en positiv sammenheng mellom inntak av animalsk fett i tidlig voksen alder og risiko for brystkreft.

Les også:

Kilde:

Maryam S. Farvid, Eunyoung Cho, Wendy Y. Chen, A. Heather Eliassen, Walter C. Willett: Premenopausal dietary fat in relation to pre- and post-menopausal breast cancerBreast Cancer Res Treat. 2014;145:255-265. http://link.springer.com/article/10.1007/s10549-014-2895-9

Skrevet av optimaltkosthold

Lege med interesse for plantebasert kosthold

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s